Kantarellisuunnistus - marraskuussa !

1.11.2021

Kantarelleja löytyy yhä suunnistusmetsistä.
Kantarelleja löytyy yhä suunnistusmetsistä.
Pienen lenkin (1.11.) satoa puhdistukseen...
Pienen lenkin (1.11.) satoa puhdistukseen...
... ja sitten pannulle, iltapalan paistoon.
... ja sitten pannulle, iltapalan paistoon.

Tänä vuonna luonto on yllättänyt. Kesähelteiden eli käristyskupolin paahteiden jälkeen ei kuivista metsistä paljoa löytynyt sienisatoa. Vaan nyt marraskuussa voikin kautta jatkaa kantarellisuunnistuksin !

Satoa on noussut pintaan varmaan syksyn ensimmäisten pakkasten jälkeen, melkoisten sadejaksojen ja lämpimän ilman myötä. Miesoletusmuisti ei vahvista, että koskaan ennen marraskuussa olisi sienimetsäilty. Nytpä kantarelleja löytyy - suppilovahverofriikkien kausi taitaa olla vasta alussa?

Sienestyksen voi kivasti yhdistää omatoimisuunnistukseen (OTS). Eihän niitä "seuran" viemiä rasteja aina tarvitse etsiskellä, omatoimirasteja (OTR) järjestellä.

Kartta käteen ja metsään! Siellä ei enää ole hyttysiä eikä hirvikärpäsiä. Metsä on tähän aikaan vuodesta hiljainen tyyssija. Pimeys tosin tulee varhain, joten ihan iltasella töiden jälkeen siellä ei niin vain kipaista.

Toisaalta metsästyskausikin on alkanut. Jokamiehenoikeudella maastossa liikuttaessa pitää pukeutua värikkäästi. Ja jos noita oranssitakkeja ja -hattuja vilkkuu lähimaillakaan, siihen metsään ei ole syytä sujahtaa. Hirveä kausi on menossa.

Suunnistuskarttoja Vakka-Rasti on tänä vuonna painanut ja jakanut noin 3.200 kappaletta. Ensin mm. OTR- ja KR-käyttöön ja nyt sitten ihan hyvin OTS-käyttöönkin. Ulkoliikunta- ja suunnistuskautta voi näillä papereilla jatkaa terveysturvallisesti.

Niin - sienikausikin yllättäen jatkuu yhä. Sienet nyt piiloutuvat syksyn keltaisten ja ruskeiden lehtien lomaan, joten kävelyvauhtia pitää hiljentää yli 10 min/km -tasolle. Muuten vilahtavat löydökset ohi.

Tämän marrasjutun kuvissa maanantain (1.11.) suunnistussatoa. Kantarellien laatu ei tietysti enää ole alkusyksyn tasoa ja vesiarvotkin ovat aika korkeita. Mutta iltapalahan siitä silti syntyi.

Pyhän (31.10.) polkukävelyn ja -juoksun mahdollisesta sienisaaliista ei ole tietoa. Hiun metsissä kuntoili 39 osanottajaa. Mukava määrä leppeässä kelissä - kiitos osanottajille ja VaRa-järjestäjille !

Veijo V.