Rastipäivien avaus aurinkoisessa kelissä

30.7.2022

VaRan 50-v. juhlakilpailu.
VaRan 50-v. juhlakilpailu.
Tunnelmaa Vakka-Suomen rastimetsässä.
Tunnelmaa Vakka-Suomen rastimetsässä.
Saila Kinni oli ykkönen.
Saila Kinni oli ykkönen.
Elsa Ankelo D21-kakkonen.
Elsa Ankelo D21-kakkonen.
Hauskaa oli taas, sanoi Akseli Ruohola.
Hauskaa oli taas, sanoi Akseli Ruohola.
PR:n Pasi Ikonen ja LS-37:n Tatu Leirimaa Muntilassa.
PR:n Pasi Ikonen ja LS-37:n Tatu Leirimaa Muntilassa.
Toimitsijat tankkasivat toiseen päivään.
Toimitsijat tankkasivat toiseen päivään.

Varsinais-Suomen Rastipäivien avaus (30.7.) suunnistettiin mainiossa säässä Uudenkaupungin Lokalahdella. Puitteet Vakka-Rastin 50-vuotisjuhlakilpailulle olivat upeat.

Sora-alueen monttuun Muntilan Tuulipuiston jyhkeiden myllyjen lähelle olisi mahtunut enemmänkin osanottajia - ja myös yleisöä. Varsinais-Suomen Rastipäivien voitot ja muut palkintosijat ratkeavat kahden päivän yhteistuloksin.

Lauantaina suunnistettiin keskimatkat, jotka pääosalle porukasta olivat varsin lyhyitä ja nopeita juoksuja. Polkujakin lenkeille kallioisilla seuduilla tuli tietysti eteen jonkin verran. Sunnuntaina suunnistetaan samassa maastossa pitkät matkat. Päivien tulospaketti toisaalla kisasivuilla.

Akseli Ruohola oli sekunnintarkka mies

Miesten pääsarjan nopein oli MS Parman Akseli Ruohola. Ihmeellisesti hän juoksi sekunnilleen saman ajan (30.14) kuin viime heinäkuussa voittaessaan Muntilassa Varsinais-Suomen Am-keskimatkan.

-Ei tullut isompia virheitä, suoraviivaisesti vain suunnistin. Suoritukseen tuli turhaa hätäilyä ja säntäilyä, kun yritti mennä kovaa.

-Aika paljonhan nopeassa maastossa oli tiheääkin metsää. Oli haastetta edetä siellä sujuvasti. Hauskaahan täällä taas oli, kiteytti noin kolmella minuuttilla H21:n voittanut Akseli, joka ei kilpaile toista osaa pyhänä.

-Oli mielestäni valtavan hieno rata. Näytti, että rastiväleillä ei ole mitään, mutta olihan siellä piilossa haasteita, jutteli kolmanneksi sijoittunut PR:n Pasi Ikonen, ex-maailmanmestari, joka jäi sekunnin TuMen Jussi Sunasta.

-Rastivälillä 5-6 tein idioottimaisen virheen ja kurkistin väärään mäkeen. Muuten juoksu kulki hyvin, vaikka suunnistin viikolla paljon maajoukkueen mukana Viron leirillä, tarinoi Pasi.

Pyrinnön Saila Kinni koko ajan kärjessä

Naisten pääsarjassa TP:n Saila Kinni oli kärjessä jokaisella 11 rastilla. Rastiväliaikojen kärkipaikkoja hän kuittasi kuusi kappaletta.

Kakkoseksi sijoittunut MS Parman Elsa Ankelo jäi 51 sekuntia vajaalla viidellä kilometrillä.

-Pieniä virheitä tuli, ei ollut optimaalinen suoritus. Viime vuoden Am-kisoista oli muistikuvia, että vauhtia täällä sai pitää. Mutta silti radalla ei päässyt helpolla, summasi päivän kakkonen Elsa.

Varsinais-Suomen Rastipäivillä on pääsarjoissa odottamassa rahapalkintoja valmennusstipendien muodossa. Muissakin sarjoissa kärkipään suunnistajat palkitaan, tavalla tai toisella.

Suunnistusjuhlaa ja Suvipäiviä

Kansallisen kilpailun ja VaRa-juhlavuoden suunnistajat Muntilassa olivat osa Lokalahden kaupunginosan lauantaisia kesätapahtumia. Lokalahden Suvipäivät vietettiin sattumalta samaan aikaan keskustan alueella.

Taajamassa oli rastilippukylttien lisäksi opasteita IKE-hölkkään ja lasten juoksuun keskustan urheilukentältä. IKE tarkoittaa tietysti jokin aika sitten edesmennyttä suurta urheilumiestä ja valtiopäiväkonkaria Ilkka Kanervaa. Hän olisi isosti tykännyt liikunnallisesta vilskeestä kotipaikkakunnalla !

Veijo V.