Rasti-Muistio antaa odottaa itseään...

6.5.2017

Aika oli rahaa jo VaRa:n ensimmäisinä vuosina ja kätevä kalenteri tarpeen.
Aika oli rahaa jo VaRa:n ensimmäisinä vuosina ja kätevä kalenteri tarpeen.
Toimintakalenteri nimettiin Rasti-Muistioksi v. 1975 ja...
Toimintakalenteri nimettiin Rasti-Muistioksi v. 1975 ja...
... sellaisena julkaisu säilyi, väriä tietysti lisää saaneena, loppuun asti.
... sellaisena julkaisu säilyi, väriä tietysti lisää saaneena, loppuun asti.

Tänä keväänä Vakka-Rastin perinteinen julkaisu, Rasti-Muistio 2017, on antanut odottaa itseään... Syystä että kausiohjelmaa ei seuran toimintasuunnitelman mukaan enää tuoteta.

Rasti-Muistio on ilmestynyt käytännöllisesti katsoen seuran koko historian ajan. Perustamisvuonna 1972 julkaisua ei tietysti vielä painettu, mutta jo vuonna 1973 oli tältäkin osin suunnitelmallisuutta seuratoiminnassa.

Kahtena ensimmäisenä vuotena painotuote oli "Toimintakalenteri" -niminen, A6-kokoisena käteensopiva ja sivumäärältäänkin kohtuullinen 16-sivuinen. Kovakantisessa julkaisussa oli mainoksia kolmella sivulla. Ne varmaan kattoivat vähintään painokustannukset silloin, kuten ilmoitukset myöhempinäkin vuosina.

Vuonna 1975 kalenteri sai Rasti-Muistio -nimen ja sellaisena julkaisu on tunnettu tähän päivään asti. Joinain vuosina, silloin kun Uudenkaupungin seudulla vielä oli talvia ja talvisuunnistuksia suksin, julkaistiin myös Rasti-Muistiota suunnistuksen talvikalenterina.

Allekirjoittanut on saanut tuottaa Rasti-Muistiota lähes 40 vuoden ajan. Nyt oli hyvä kohta tuotannollisista ja taloudellisista syistä päättää tämä putki. Rasti-Muistion kysyntäkin selvästi väheni viime vuosina.

Muiden suunnistusseurojen vastaavat kirjaset ovat hiipuneet jo aikoja sitten. Varsinais-Suomessa ilmestyi parinkymmenen vuoden ajan myös Varsinais-Suomen Rastikalenteri, joka piirijulkaisuna tuli matkansa päähän noin 20 vuoden jälkeen, vuosikymmenen taitteessa.

Nyt suunnistuksen info löytyy pienellä vaivalla ja muutamalla klikkauksella internetistä. Ja kun lähes kaikilla on netti mukana vähintään kisapaikoilla ellei pian jopa metsässäkin, niin mitäpä sitä enää paperijulkaisua tuottamaan.

Näin VaRa:n yleinen kokous asian vahvisti seuran suunnitelmissa jo syksyllä. Hyvillä tarinoilla on aina alkunsa ja perinteillä päätöksensä.

Veijo Viitanen