Vakkarastilaisten Jukolareissu 2018

18.6.2018

Viestien ensikertalaiset Peppi ja Lauri
Viestien ensikertalaiset Peppi ja Lauri
Venlojen ensikertalaiset Lotta ja Julia
Venlojen ensikertalaiset Lotta ja Julia

Reissuraporttia Hollola-Lahti 2018 Jukolan ja Venlojen viestistä

 

Venlojen viestistä

Ensimmäiset hikikarpalot pyyhittiin jo ennen viestiä, kun lopulliset joukkueet saatiin kuin saatiinkin kootuksi  torstaina eli vuorokautta ennen kuin juoksujärjestys piti viimeistän ilmoittaa Jukolan sivuille. Lähes kaikki Venlat olivat jo kuukausien ajan yhdessä ja erikseen treenanneet juoksua ja suunnistusta omaksi ja yhteiseksi iloksi.

Suppamaastosuunnistukseenkin oli saatu opetusta jo aiemmin keväällä teoriassa ja käytännössä sitten Hollolan harjoitusmatkalla toukokuussa. Pelättiin, että vaikeaa maastoa oli luvassa ja varauduttiin haasteisiin. Opitut asiat mielessä yritettiin nukkua vielä ennen suurta päivää.

Bussi lähti Ugista puoli kahdeksalta ja kuljetti meidät kohti helteistä Lahti-Hollola Jukolaa. Lämpömittari näytti 25 astetta ja maasto oli niin kuivaa että pöly vaan pöllysi kun kannoimme telttojamme ja muita varusteitamme kilpailualueelle. Tuulisuojalla kiinnitimme kilpailunumeromme paitaan ja neuvoimme viestin ensikertalaisia käytännön asioissa, miten mennään sisään vaihtoalueelle, missä odotetaan edellisen osuuden viestinviejää, mistä löytyy kartta kun tulet omalta osuudeltasi, muista aina tarkistaa koodi rastilla, älä unohda kompassin käyttöä. 

Tuulikki, Riitta ja Pirjo lähtivät matkaan aloittajina 1600 naisen rynniessä matkaan. Toiset osuudet juostiin Julian, Päivin ja Maarian voimin. Kolmannet osuudet hoitivat Peppi, Lotta ja Heli. Ankkureina joukkueissamme olivat Reea, Helena ja Minna (Kalannista lähtöisin oleva porilainen vahvistuksemme).

Kaikki joukkueet selvisivät hienosti maaliin. Etenkin kuumuus ja vähän maastokin toivat haastetta, pöly lensi, hiki virtasi, kurkkua kuivasi, mutta jokainen ”Venla” hoiti oman osuutensa sitkeästi vaihtoon ja maaliin saakka. Maalissa ”voittajafiilis” jokaisella, homma hoidettu. VaRa 1 (sij. 823), VaRa 2. (sij. 964), VaRa 3 (sij. 813)

Tässä ekakertalaisten nuorison kommentteja:

Peppi: Suunnistus sujui hyvin eikä varsinaisia pummeja tullut ollenkaan. Rata ja maasto ei ollut niin vaikea kuin mitä peloteltiin, mutta haasteitakin tietysti löytyi. Kaikinpuolin mahtava kokemus ja ehdottomasti ensi vuonna uudestaan.

Julia: Minullakin suunnistus sujui hyvin ja ilman pummeja, mutta yli 6 km radan loppupää meni letkojen mukana kävelyksi kuuman sään takia. Jukolan viestiä oli myös hieno katsoa ja tunnelma viestissä oli mahtava. Olisi tottakai mukavaa päästä ensi vuonnakin mukaan.

Lotta: Venlojen viesti oli oikein kiva kokemus. Ennen lähtöä jaksaminen mietitytti kuumuuden takia, mutta metsään päästyään jaksoi hyvin. Seurailin muiden tekemisiä, ettei tulisi hukattua aikaa. Vaikka rata oli pidempi kuin kuntorasteilla tulee mentyä, maasto ja rastit eivät olleetkaan niin pahoja kuin pelkäsin ja aika meni nopeasti. Ehdottomasti ensi vuonnakin mukaan, jos pääsee!

Ja mukaan pääsee. Kaikki halukkaat vakkarastin suunnistajat pääsevät ensi vuonna kokemaan Kesäyön Kangasalla Jukolassa 2019.

Heli Jalava

 

Jukolan viestistä

Olimme saaneet kasaan 2 joukkuetta ja muutamia havaintoja suorituksista. Moni piti ratoja ja maastoa helpompana kuin mitä Jukolan harjoitusmaastoissa kohdattiin ja miten tärkeää oli käydä harjoittelemassa tyyppimaastossa ennen kisaa.

Molempien joukkueiden 2 ekaa (yö)osuutta meni odotetusti tai jopa odotettua paremmin. Kuiva keli, sekä turpeinen ja hiekkainen maasto nosti valtavan pölyn lähes koko reitin matkalla ja otsalamppujen valossa sen haitta vielä korostui.

Veli-Matti Virtasen silmälasit hajosivat yöllä teltassa juuri ennen 3. osuuden maastoon lähtöä. Teipillä linssi kasaan ja kiinni sankaan ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen aloitus vaativalle yösuunnistusosuudelle ja yhdellä silmällä suunnistus aiheuttikin ongelmia etäisyyksien arviointeihin ja yhdessä alamäessä mies lensikin kumoon ja hyväksytyn osuuden jälkeen ensiapupisteeseen paikattavaksi.

Raimo Reunanen osallistui jo 43:een Jukolaan ja bussissa muisteli edellistä Hälvälän Jukolaa 31 v. sitten. Silloin hänellä oli 3. (yö)osuus jonka pituus oli 13,4 km ja aika oli 1.41.32 (7,5 min/km), aika kova sen aikaisilla lampuilla.

Viikonloppuna Timo Helin juoksi vastaavan osuuden vastaavan ikäisenä kun Raimo oli silloin, matka oli vajaa kilometri lyhyempi ja aika oli myös kova 1.35.50 jolla joukkueemme sijoitus parani peräti 431 sijaa. Siinä on saanut juosta polku-urien raskaampaa "ohituskaistaa" aika paljon.

Raimolla oli nyt 4. osuus ja oli tyytyväinen viikonlopun osuuteensa lukuun ottamatta yhtä virhettä. Juomarastilta lähdettäessä hän joutui vielä uudelleen palaamaan samaan paikkaan uuden suunnan saamiseksi.

Jukolan ainoa ensikertalainen 15-vuotias Lauri Hirvonen juoksi hienosti neljännellä osuudella (8,6 km) vaikka vaihtopuomilla tuleva suoritus vähän jännittikin. Lauri kommentoi kisan jälkeen: ”Viesti meni osaltani hyvin, vaikka muutamia pummeja sattui. Maasto antoi siis sopivasti haastetta. Koko tapahtumassa oli hieno tunnelma, joten voisin ehkä tulla uudestaankin.”

Viidennellä osuudella Roope Ruusuvuori juoksi hyvin 8,7 km osuuden mutta 3. rasti oli jäänyt huomaamatta ja hän juoksi sen vierestä neloselle, joka aiheutti harmittavan ykkösjoukkueen hylkäämisen. Roopella ei ole tarkempaa muiskuvaa mitä tapahtui välillä 2-4.

Timo Tuomisen kommentti omasta viidennestä osuudestaan: "Itelle tuo juokkueen "kuokkupolvi" nimi osuu oikeeseen. Ja varsinkin jyrkissä kivisissä laskuissa sai olla varuillan, että matka jatkuu jalat edellä. Muuten aikaa toki aikaa meni, mutta  ei  oikeestaan yhtään mainittavaa virhettä. Toki monia mielenkiintoisia yksityiskohtia matkasta löytyy jotka sopii kisa luonteeseen.  Yhdessä kohtaa esim kun olin menossa kohti rastia perässä tuli joku joka tokas, että "118" ja kun sanoin, että "eiku 151" niin takaa vaan kuului "tä täytyykö täs ruveta oikein ite suunnistamaan ..."."

Kari Jalava oli asettanut tavoitteekseen juosta 10,7 km reitin 10 min/km vauhtia ja se onnistuikin sekunnilleen.

Kakkosjoukkueen Timo Penttilän Jukola oli jo 44. (neljäskymmenesneljäs!!). Se meni tällä kertaa hölkäten ja kävellen rutiinilla.

Ankkuriosuudella Vakka-kuntorasteilta tuttu Marko Myller ja Petri Kaskinen lähtivät aamuyhdeksältä uusintalähdössä ja tekivät 15 km matkalla hyvät juoksut lämpimässä ja pölyisessä maastossa ja lähes sama aika vaikka olivat eri hajonnoilla.

Kari Jalava

Vakkarastilaisten tulokset

Karin ja Helin ottamia kuvia