Kirja Erkki Luntamosta ilmestyy marraskuussa

26.10.2018


Ei koskaan alkoholia eikä tupakkaa! Erkki skoolasi 95-juhlamaililla Sorvakossa lasissaan mustikkamehua, vierellä pj-Timo.
Ei koskaan alkoholia eikä tupakkaa! Erkki skoolasi 95-juhlamaililla Sorvakossa lasissaan mustikkamehua, vierellä pj-Timo.
Erkki ja kirjoittaja-Matti tunsivat toisensa jo 1960-luvulta alkaen.
Erkki ja kirjoittaja-Matti tunsivat toisensa jo 1960-luvulta alkaen.

Matti Jalava on saanut loppusuoralle ison urakan: noin 190-sivuinen kirja Erkki Luntamosta on painossa ja ilmestyy marraskuussa. Vakka-Rastin neljä vuotta sitten edesmennyt kunnia- ja perustajajäsen saa arvoisensa teoksen.

Erkki Luntamo oli uusikaupunkilainen kansakoulunopettaja, joka sota- ja siviiliansioistaan sai yhteensä kuusi Vapaudenristiä. Hän oli maailmanmestari suunnistuksessa 11 kertaa ja lisäksi hiihtosuunnistuksessa neljä kertaa.

Luntamo oli perustajajäsen useissa yhdistyksissä, myös Vakka-Rastissa vuonna 1972. Suunnistamisen hän oli aloittanut jo vuonna 1931 ja uskomaton ura rastien etsinnässä päättyi vuonna 2011.

Tulossa olevassa (ilmestyy 19.11.) kovakantisessa kirjassa on vajaat 190 sivua ja yli 200 valokuvaa. Luntamon sotakokemuksia on kirjan sivumäärästä yli kolmannes, samoin liikkuvasta Luntamosta - osiossa tietysti eniten suunnistuksesta.

Kirjan sivukoko on 210 x 250 mm ja sen hinta on 30 euroa. Kirjahanketta ovat tukeneet Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiö ja JR56 ja JR60 Killan Uudenkaupungin alueosasto.

Kirjan on kirjoittanut VaRa:n kuntorasteilla hyvin tuttu terveysliikkuja Matti Jalava. Teoksen kustantaa Vakkamedia Oy.

- Helmikuussa 2015 otin kirja-ajatuksesta yhteyttä Luntamon lapsiin, jotka suhtautuivat myönteisesti. Sain omaisilta käyttööni valtavan aineiston, kertoo Matti Jalava teoksen esipuheessa, todeten myös tehneensä kirjaa paremminkin toimittajana kuin kirjailijana.

Lähdeaineistossa ovat olleet mm. Erkin sota-aikaiset päiväkirjat ja kirjeenvaihdot, muita kalenterimerkintöjä, valokuva-albumeja sekä laaja leikekokoelma 1940-luvulta alkaen. VaRa:lta kirjoittaja sai viisi kansiota Luntamon keräämiä suunnistuskarttoja hänen kommentteineen.

Lisätietoja kirjasta kirjoittajalta: majava(at)vakkamedia.fi tai puh. 044 557 8550. Lämminhenkisen kirjan voi tilata Vakkamedian sivujen kautta (huom. tarjous toimituksesta ilman lähetyskuluja U:gin keskusta-alueelle). Netissä myös linkki muutamille näytesivuille:

http://www.vakkamedia.fi/Luntamo-kirja.htm

Veijo V.