Tarkkuussuunnistusta ensi kertaa U:gissa

14.5.2016

Vasen lippu on A, sitten B jne. Neljästä lipusta valinta on tehtävä A-D -väliltä.
Vasen lippu on A, sitten B jne. Neljästä lipusta valinta on tehtävä A-D -väliltä.
Kartta ja määrite: tenniskentän kulma. Tässä taitaa olla nollarasti eli zero?
Kartta ja määrite: tenniskentän kulma. Tässä taitaa olla nollarasti eli zero?
Rasti voi olla myös puiden välissä. Paikannuksessa ja suuntimisessa kompassia saa käyttää, kiikaria ym. ei.
Rasti voi olla myös puiden välissä. Paikannuksessa ja suuntimisessa kompassia saa käyttää, kiikaria ym. ei.
Tarkkuussuunnistuksen expertti-Jari tulee VaRa-esittelyyn Kokemäeltä.
Tarkkuussuunnistuksen expertti-Jari tulee VaRa-esittelyyn Kokemäeltä.

Tiistain (17.5.) kuntorastien yhteydessä on ensi kertaa mahdollisuus tutustua tarkkuussuunnistukseen Uudessakaupungissa. Radan voi kiertää joko ennen tai jälkeen kuntorastien suorituksen, myös pelkkään tarkkuussuunnistukseen voi osallistua. Osanottajat ohjataan alkuun.

Tarkkuussuunnistuksessa ei mitata fyysistä suoritusta, vaan laji perustuu päättelytehtäviin. On ratkaistava, mikä 2-5 rastilipusta vastaa karttaan merkittyä ja määritteillä tarkennettua rastia.

Tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisen kulku-uran, Mörnen maastoissa jopa asfaltoidun polun, varrelle. Myös liikuntarajoitteiset voivat osallistua! Rataa ei merkitä maastoon, U:gissa taajamasta johtuen kulku-ura on tosin merkitty karttaan.

Lajin kokeileminen sopii niin tämän kevään suunnistuskurssilaisille kuin kokeneemmillekin kuntoilijoille. Erityisen hyvä harjoitus on kartanlukua opetteleville lapsille. Mm. kesäkuun Leimaus-leirillä Ikaalisissa on ohjelmassa tarkkuussuunnistusta.

Tarkkuussuunnistus on saanut alkunsa vammaisurheiluna Ruotsissa 1970-luvun alussa. Suomeen laji tuli 1990-luvun puolivälissä ja siis vihdoin nyt myös Vakka-Rastiin, tosin vielä vain esittelynä kunto-terveysliikuntatapahtuman yhteydessä.

Ohjeita suunnistuksen taitolajiin

Tehtävänä on määrittää, mikä maastossa olevista rastilipuista sijaitsee tarkalleen rastiympyrän keskipisteessä ja rastinmääritteen mukaisessa paikassa. Mikäli mikään lipuista ei sijaitse ko. paikassa, kyseessä on ns. nollarasti (zero).

Tehtävät ratkaistaan tieltä. Maaston puolelle et saa mennä. Voit kuitenkin vapaasti käyttää karttaan merkittyjä ruskeita teitä. Suositeltu reitti on merkitty karttaan katkoviivalla.

Maastossa joka rastilla 2-5 lippua

Lippujen järjestys ratkaisupaalulla määräytyy vasemmalta oikealle siten, että A on vasen lippu, sitten B jne. Rastinmääritteissä merkintä A-D tarkoittaa, että ratkaisupaalulta näkyy neljä lippua: A, B, C ja D.

Leimaa mielestäsi oikea vastaus kilpailukortille vastaavan kirjaimen ruutuun ratkaisupaalun lähellä olevalla pihtileimasimella. Mikäli mikään rastilippu ei ole oikeassa paikassa (nollarasti), niin leimaa rivin Z-ruutuun.

Ratkaisutolppa on tärkeä puutappi

Ratkaisutolppa on puutappi polun varrella. Tolpassa on rastinumero. Katso lippujen järjestys ratkaisupaalulta, sillä järjestys voi muuttua lyhyellä matkalla. Jollakin rasteilla voi ratkaisutolpalta lähteä ns. sektorinauhat, joiden tarkoitus on osoittaa ne rastiliput, jotka ko. tehtävään kuuluu. Leimasintolppa on rastin lähellä.

 

Tervetuloa mukaan esittelyyn ja lajimuotoon tutustumiseen! Osanottomaksua tai ajanottoa ei ole. Kartan saa eri pisteestä kuntorastien infon läheltä (siellä osanottajien nimet kirjataan erikseen). Lajin expertti Jari Turto tarjoaa ensin ohjausta sekä pari harjoitusrastia ja sitten 8-rastisen radan.

Lisätietoja ja kilpailuratoja kuvineen sekä paljon muutakin Suomen tarkkuussuunnistuksen virallisella sivustolla netissä:  www.trailo.fi

Veijo Viitanen

 

Liitteet