Erkki Luntamon 100-vuotisjuhlakilpailu

8.4.2014

Erkki tuttujensa keskellä edellisessä juhlakisassaan.
Erkki tuttujensa keskellä edellisessä juhlakisassaan.
Seppelöity sankari ja mustikkamehulla skoolaus.
Seppelöity sankari ja mustikkamehulla skoolaus.

Varsinais-Suomen Am-keskimatka toukokuussa:

Marraskuussa 100 vuotta täyttävä Erkki Luntamo kutsuu suunnistajia juhlakilpailuunsa jo toukokuun 18. päivän kohdalle. 

Vakka-Rasti järjestää Varsinais-Suomen alueen avoimen Am-keskimatkan kilpailun, jota on laajennettu muistakin maakunnista tulevia juhlavieraita varten.

Veteraanien moninkertainen maailmanmestari ja mitalimies Luntamo on jo joutunut jättämään kilparastit nuoremmilleen.  Uskomattomasti yli 80 vuotta jatkunut suunnistusura päättyi huipulla: H95-sarjan sprinttimatkan MM-kultaan Unkarissa vajaat kolme vuotta sitten.

Veteraanin MM-tason kisaputki oli alkanut vuonna 1994 Skotlannissa, josta tuli ensimmäinen kulta.  Kaikkiaan Luntamo saavutti ainakin 16 MM-mitalia, joista neljä hiihtosuunnistuksesta.  Nykyisin hän voi harrastaa vain terveysliikuntaa, mikä on hieno juttu sekin.

-Olen käynyt lähes joka päivä kävelemässä ja tulin juuri ulkoa kotiin puolen tunnin lenkiltä, kertoi kuntoihme aurinkoisena maaliskuun päivänä Uudessakaupungissa, josta hän toivottaa suunnistajat lämpimästi tervetulleiksi Kalantiin.

-Pyydän pojaltani autokyydin, niin tulen katsomaan kilpailua.  Olisi hienoa olla siellä mukana, jospa kunto ja voimat vain riittävät paikallaoloon edes vähäksi aikaa.

-Voi siellä joku tuttukin olla mukana, ei varmaan tosin omasta ikäryhmästäni, myhäili VaRa:n kunniajäsen.

Silloin toukokuisena sunnuntaina on myös Erkin nimipäivä ja samalla kaatuneitten muistopäivä. Luntamolle ja muillekin sodankäyneille veteraaneille liputuspäivä on siis tältäkin osin juhlava kohta kalenterissa.

Am-keskimatkalla on kolmisenkymmentä sarjaa varsinaissuomalaisille ja muualta tulijoille.  Nuorimpien lenkit ovat alle 12-vuotiaille ja vanhimpien ikäryhmien sarjoja järjestäjät ovat luvanneet lisätä kysynnän mukaan.  Kuntoilijoille tarjotaan D21C- ja H21C-sarjoja. Tarkempi kisakutsu löytyy aikanaan seurasivuilta ja Irman kautta.

Kisamaastossa on pidetty viimeksi kansalliset kilpailut naapurikaupungin Laitilan Jukola-vuonna 1985.  Silloinkin ratamestarina toimi Pekka Raula, muutaman vuoden takaisen SM-keskimatkan radanlaatija.  Kilpailun johtajana toimii tuttu nimi suomalaisesta huippusuunnistuksesta, Hanna Helin-Luotonen. 

Kalannin maasto on mukavajuoksuista erikoiskohteinaan rapakivikumpareet eli paikallisesti sanottuna ”morotöröt”.  Uuteen karttaan sen tekijä Pekka Raula on täysipainoisesti hyödyntänyt Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoa.

Vakka-Rastin kuntorastien kalenterissa tulee lisäksi olemaan mailin mittainen, perinteisesti ikähyvityksin ryyditetty leikkimielisempi kisailu.  Erkin 100-juhlamaili suunnistetaan tiistaina 19. elokuuta ja sekin on siis omistettu Erkki Luntamolle.

Veijo Viitanen