VAKKA-RASTI ry:n TOIMINTAKERTOMUS 2010
 
ORGANISAATIO JA JÄSENISTÖ 
 
Hallitus     
Hallitus kokoontui vuoden 2010 aikana 8 kertaa. Pöytäkirjapykäliä kertyi
99 kappaletta. Aikaa hallituksen kokouksiin käytettiin pari tuntia/palaveri.
 
Timo Penttilä puheenjohtaja
Leo Koistinen                  vara-pj/kartoitusohjaaja
Veijo Viitanen                  sihteeri/jäsenkirjuri
Hanna Helin-Luotonen     nuorisojaoston pj
Maaria Ritasalo                kilpasuunnistusjaoston pj
Lea Kivelä                        kuntorastijaoston pj
Merja Jylhä-Ollila              talousohjaaja/kirjanpit.
Outi Nurmi                        jäsen/terveysliikuntavast.
Mari Jalava                       jäsen/varustemyyjä
Pasi Nurmi                        jäsen/ilmoitt.sihteeri
 
Jaostojen kokoonpanot
Nuorisojaosto
Hanna Helin-Luotonen (pj), Heli Jalava, Minna Oikarinen, Teijo Sirniö.
Kilpasuunnistusjaosto
Maaria Ritasalo (pj), Timo Helin
Kuntorastijaosto
Lea Kivelä (pj), Kari Jalava, Leo Koistinen, Outi Nurmi, Maisa Eskola
Toimihenkilöt
Valter Hirvonen               leikekirjanpitäjä
Aarre Salmi                     seuravarastonhoitaja
Maaria Ritasalo               palkanlaskija
Pasi Nurmi                      ilmoittautumissihteeri (verkkovihko)
Helena Koistinen            internet-sivut
Matti Pirilä                      kuntorastitilastot
Kari Grönroos                 kiintorastistot
 
Tilintarkastajat
Mika Ranta                      Ritva Immonen-Hakamäki
(Kaija Frilander                Harri Salminen)
 
                 Luottamustehtävät
Veijo Viitanen                  Vakka-Suomen suunnistusseurojen sihteeri
Tahvo Rautavuoma         VaPePan Vakka-Suomen paikallistoimikunnan jäsen (2010-2012)
 
Jäsenistö
Seuran jäsenmäärä 31.12.2010 oli 311 henkilöä (ed. vuonna 333), joista naisia
oli 133 (149) ja miehiä 178 (184).
 
Kunniajäseninä Valter Hirvonen (kutsuttu v. 1981) ja Erkki Luntamo (kutsuttu v. 1982) sekä ainaisjäseninä seuran perustajajäsenet Touko Heino, Kari Honkanen, Timo Kulokoski, Raimo Nurmi, Matti Penttilä, Raimo Reunanen, Olavi Ruusuvuori, Ellen Valio, Jukka Valio ja Heikki Vennelä.
 
Vuosikokoukset ja yhteistilaisuudet
 
Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Vakka-Suomen Osuuspankin kokoustilassa 25.3.2010. Osallistujia oli 12.
Vaalikokous pidettiin VSOP:n  tiloissa 1.12.2010. Jäseniä paikalla 8.
Perinteinen joulujuhla ja palkintojenjaon tilaisuus vietettiin Kalannissa Erämiesten majassa 12.12.2010. Mukana oli 60 osanottajaa.
 
SEURATOIMINTA
 
Vakka-Rasti on jäsenenä seuraavissa lajin harrastamiseen liittyvissä yhteisöissä:
-   Suomen Suunnistusliitto ry ja Varsinais-Suomen Suunnistus ry.
Vakka-Rasti ry omistaa 2 kpl Vakka-Suomen Kuntoputki Oy:n osakkeita.
 
Varsinais-Suomen Suunnistus ry:n kevätkokouksessa 14.4.2010 Turussa seurastamme mukana 1 henkilö. V-S:n Suunnistus ry:n syyskokoukseen 24.11.2010 Salossa ei osallistuttu. VSS ry:n järjestämään Suomen Suunnistusliiton aluekierrosiltaan 20.1.2010 Turussa osallistui 5 henkilöä ja 17.2.2010 Seinäjoella 1 henkilö.
 
Uudenkaupungin kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimen järjestämässä urheiluväen toisessa vuosijuhlassa nuorisotalo Vantissa 10.12.2010 olivat kutsuttuina ”järjestötyömyyrinä” mukana Erkki Luntamo, Valter Hirvonen, Teijo Sirniö, Kari Grönroos ja Koitto Verha (sekä Suomen mestari Maija Verha).
 
Vakka-Rastin suunnistajat ovat muodostaneet Vapaaehtoisen pelastuspalvelun maastoetsinnän organisaation (11/2009 listassa oli 60 nimeä). Harjoituksia on tarjottu, ja valitettavasti lukuisia tositilanteitakin, mm. Laitilassa ja Vehmaalla.
 
NUORISOTOIMINTA
                
Runsaslumisen talven jälkeen aloitettiin suositut Hippo-rastit Leijonapuistossa. Rasteja kiersi nelisenkymmentä suunnistajan alkua huhtikuun alkupuolelta toukokuun puoleen väliin asti. Neljässä harjoituksessa oli mukana yhteensä 61 lasta, joilta 150 suunnistussuoritusta, sekä 89 aikuista osanottajaa.
Hippo-tapahtumassa Kalannin koulun maastossa oli mukana 26 lasta ja 25 aikuista. Myöhemmin toukokuussa Hipot siirtyivät tiistaisille kuntorasteille.
 
Elokuun alussa järjestettiin leiripäivä yhdessä Laitilan Jyskeen kanssa, mukana 10 vakkarastilaista ja 8 jyskeläistä. Leiripäivän aikana pelattiin frisbee-golfia, suunnistettiin Saarniston maastossa sekä uitiin ja saunottiin Haimion rannassa.
 
Nuoret kävivät kauden aikana suunnistuskilpailuissa Varsinais-Suomen alueella mm. Perniössä, Turussa ja Nousiaisissa. Vakka-Rastilla oli kahden juniorin edustus kolmen piirin alueottelussa Piikkiössä. Nuorten Kultainen Kompassi –kilpailuun Hollolassa osallistui kolme jäsentämme ja valtakunnallisessa koululaisten kilpailussa Ikaalisissa oli mukana viisi suunnistajaamme. Venlojen ja Jukolan viestit juostiin Kytäjän maastoissa ja joukkueisiin kuului myös nuoria.
 
Kevään kohokohta oli matka Särkänniemi-suunnistukseen, mukana 20 lasta ja 14 aikuista. Syksyn huippuhetki monelle nuorelle oli suunnistusmatka Ruotsiin 25-Mannaviestiin.
Kouluille annettiin suunnistusopetusta ja tarjottiin rastipaketteja. Kolmessa koulussa 10 tilaisuutta, joista yhteensä 750 harjoitussuoritusta. NuSu-viestirastit Kalannissa olivat myös pitkään koululaisten jälkikäytössä.
 
Elokuussa aloitettiin Kalannissa koulun liikunta-suunnistuskerho, jossa harjoiteltiin Männäisten uudella pihakartalla sekä pelattiin erilaisia liikuntaleikkejä. Kahdessa ryhmässä oli alussa mukana 15 lasta. Toiminta on Nuori Suomi –hanke ajalle 1.8.2010-31.7.2011. Sitä varten seura sai Suunnistusliitolta Opetusministeriön myöntämää urheiluseurojen kehittämistukirahaa (Veikkausvoittovaroja).
 
Syksyllä pidettiin taskulamppusuunnistus (13 osanottajaa) Männäisten koulun seudulla ja käytiin yhdessä hiihtämässä kuntoputkessa. Pohjoiskulman koulun liikuntasalissa pelattiin lauantaisin salibandya ja sulkapalloa aikuisten kanssa. Kauden päättäjäisissä Erämiesten majassa nuoret esiintyivät joulujuhlaväelle.
 
KILPASUUNNISTUSTOIMINTA
 
Jaosto nimesi eri sarjojen yhteyshenkilöt viestijoukkueiden kokoamista varten, kuten myös Jukolan ja Venlojen viestien juoksujärjestykset.
Jukolan viestiin Kytäjällä osallistuttiin 2 joukkueella ja Venlojen viestiin 1 joukkueella. Lokakuussa osallistuttiin kahdeksannen kerran Ruotsin suurviestiin 25-Mannaan, ja matka oli samalla sekä nuorten että aikuisten valmennusleiri.
 
Talvella osallistuttiin aluekierroksen koulutuksiin ja uusittiin ratamestarikortteja. Alueen rm-koulussa oli kaksi kurssilaista, ja lasten ja nuorten kilpailujärjestelyn koulutuksessa Piikkiössä yksi edustaja.
Varsinaisessa kilpasuunnistuksessa seurasta rekisteröityi 33 suunnistajaa (luokittelu). MM- ja SM-kisoista, kansallisista ja am-rasteilta yht. 261 suoritusta.
 
Entiseen tapaan viikoittain vedettiin Saarniston koulussa kuntopiiriharjoituksia: talvella 16 kertaa (128 osallistujaa) ja syksyllä 8 kertaa (80 osallistujaa). Aikuiset osallistuivat kuntosali-iltoihin Kalannin koulussa ja salibandyyn Pohjoiskulmalla. Syksyllä aloitettiin 8 osanottajan sujutteluin sauvakävelyn treenit Sorvakossa.
 
VaRa järjesti 23.8. Varsinais-Suomen alueen Nuori Suunta –viestin Kalannin urheilukentän maastoissa ja 28.9. Vakka-yösuunnistuksen Kalannin Varhelassa.
 
KUNTO- JA TERVEYSLIIKUNTA
 
Kuntoliikunnan avauksena puistosuunnistus kierrettiin 27.4. Saarnistossa (94 osanottajaa). Vuoden tärkeään tapahtumaan, 32. kertaa pidettyyn Äitienpäivän valokuvasuunnistukseen osallistui 165 henkilöä. Tempauksen valokuvaajana Matti Ritasalo ja ohjaajina Outi Nurmi sekä Maisa Eskola. Suunnistusliiton 75-v. juhlatapahtumaan 11.5. Sorvakon urheilukentän ympäristössä osallistui 107 henkeä. Näitä terveysliikunnan tilaisuuksia kaupunki tuki kuntoliikunnan kohdeavustuksin.
 
Kiintorastistoja hoidettiin kahdella kartalla, Lasamäen ja Rahkajärven maastoissa.
Keväällä järjestettiin opastusta kuntorastien osallistujille.
Varsinaisia kuntorasteja pidettiin 21 kertaa huhtikuusta syyskuuhun. Suorituksia 371 osallistujan (ed. vuonna 346) voimin yhteensä 1.725 (ed. vuonna 1.561). Osanottajia keskimäärin 83/ilta (ed. vuonna 78).
                                                                                      
KARTOITUSTOIMINTA
 
Keväällä valmistui uusi sprinttikartta Santtio (1:5.000), joka oli Aarre Salmen käsialaa. Kartta oli useaan otteeseen käytössä kuntorasteilla
Kesällä valmistui uusi pihakartta Männäisten koulu (1:2.000), tekijänä Leo Koistinen. Karttaa ovat käyttäneet koululaiset ja hipot.
 
Veijo Nurmi päivitti syyskesällä Lemppajärven karttaa, jota käytettiin kuntorasteilla. Pekka Raula teki Varhelasta kartan Läpikivi (1:10.000), joka oli käytössä Vakka-yössä. Elokuiseen Nuori Suunta –viestiin Leo Koistinen päivitti Rahkajärven karttaa ja ote siitä oli käytössä kisassa.
 
Kauden ajan on suunnistajien saatavilla ollut karttoja omatoimiseen suunnistamiseen. Karttojen markkinointikansiot olivat Kenkäkauppa Alinassa, Passarissa ja kaupungin liikuntatoimistossa. Myös kiintorastistoja on ylläpidetty Kari Grönroosin toimesta, mutta kysyntä oli kesällä 2010 kuitenkin vähäistä. 
Kuntorasteille tulostettiin kartat ratoineen ja tulostuksesta vastasi Leo Koistinen.
 
Uudenkaupungin kaupunki on merkittävästi tukenut suunnistuksen liikuntapaikkarakentamista, karttojen valmistusta. 
Myös Suunnistusliitto on välittänyt Opetusministeriön karttamäärärahoja.
 
TIEDOTUSTOIMINTA
 
Sisäinen tiedotus: 16-sivuinen kausiohjelma Rasti-Muistio ilmestyi keväällä.
Muut tiedotteet Uudenkaupungin Sanomien seuratoiminta -palstalla.
Ulkoinen tiedotus: Suunnistusraportteja valokuvineen paikallis- ja aluelehtiin.
Muu tiedotus (mm. kuntorastit) internetissä Helena Koistisen päivittämillä sivuilla.
 
 
UUSIKAUPUNKI, 23.03.2011                                 VAKKA-RASTI ry
                                                                                Hallitus