VAKKA-RASTI ry:n TOIMINTAKERTOMUS 2012

 
ORGANISAATIO JA JÄSENISTÖ
 
Hallitus     
Hallitus kokoontui vuoden 2012 aikana 8 kertaa. Pöytäkirjapykäliä kertyi92 kappaletta. Aikaa hallituksen kokouksiin käytettiin pari tuntia/palaveri.
 
Timo Penttilä puheenjohtaja
Leo Koistinen                 vara-pj/kartoitusohjaaja
Veijo Viitanen                 sihteeri/jäsenkirjuri
Heli Jalava                     nuorisojaoston pj
Anssi Parkkinen              kilpasuunnistusjaoston pj
Lea Kivelä                     kuntorastijaoston pj
Maisa Eskola                  kunto-terveysliikuntaohjaaja
Pasi Nurmi                     jäsen/ilmoitt.sihteeri (Irma-järj.)
Timo Tuominen               jäsen/atk-vastaava, internet-sivut
Katariina Vapola             jäsen
 
Jaostojen kokoonpanot
Nuorisojaosto
Heli Jalava (pj), Sanna Anttila, Tiia Hakio, Hanna Helin-Luotonen, Enni Jalava, Linda Oikarinen, Minna Oikarinen, Reea Ruusuvuori, Roope Ruusuvuori, Eero Siivonen, Teijo Sirniö, Irina Taipalus-Suominen, Katariina Vapola.
                
Kilpasuunnistusjaosto
Anssi Parkkinen (pj), Timo Helin, Maaria Ritasalo.
                
Kuntorastijaosto
Lea Kivelä (pj), Maisa Eskola, Kari Jalava, Leo Koistinen, Jukka-Pekka Multasuo, Anne-Maria Paakkola, Toni Toivonen (Emit-vastaava).
 
Toimihenkilöt
Merja Jylhä-Ollila            rahastonhoitaja/kirjanpitäjä
Valter Hirvonen              leikekirjanpitäjä
Maija ja Koitto Verha       seuravarastonhoitajat
Kari Jalava                    internet-sivut
Kari Grönroos                kiintorastistot
Mari Jalava                    varustemyynnit
Hanna Helin-Luotonen      varustemyynnit (työryhmä)
 
Toiminnantarkastajat
Mika Ranta                    Ritva Immonen-Hakamäki
(Kaija Frilander              Harri Salminen)
 
Luottamustehtävät
Veijo Viitanen                 Vakka-Suomen suunnistusseurojen sihteeri
Tahvo Rautavuoma         VaPePan Vakka-Suomen paikallistoimikunnan jäsen
 
Jäsenistö
Seuran jäsenmäärä 31.12.2012 oli 322 henkilöä (ed. vuonna 309), joista naisia
oli 140 (135) ja miehiä 182 (174).
Kunniajäseninä Valter Hirvonen (kutsuttu v. 1981) ja Erkki Luntamo (kutsuttu v. 1982) sekä ainaisjäseninä seuran perustajajäsenet Touko Heino, Kari Honkanen, Timo Kulokoski, Raimo Nurmi, Matti Penttilä, Raimo Reunanen, Olavi Ruusuvuori, Ellen Valio, Jukka Valio ja Heikki Vennelä.
 
Vuosikokoukset ja yhteistilaisuudet
Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Vakka-Suomen Osuuspankin kokoustilassa 22.3.2012. Osallistujia oli 17. Vaalikokous pidettiin Lounaisrannikon Osuuspankin  tiloissa 4.12.2012. Jäseniä paikalla 16. Joulujuhla ja palkintojenjakotilaisuus vietettiin Seikowin koulun salissa 9.12.2012.  Mukana oli lähes 90 osanottajaa.
 
SEURATOIMINTA
 
Vakka-Rasti on jäsenenä seuraavissa lajin harrastamiseen liittyvissä yhteisöissä:
-    Suomen Suunnistusliitto ry ja Varsinais-Suomen Suunnistus ry.
Vakka-Rasti ry omistaa 2 kpl Vakka-Suomen Kuntoputki Oy:n osakkeita.
 
Varsinais-Suomen Suunnistus ry:n kevätkokoukseen 11.4.2012 Paimiossa ei nyt osallistuttu. Syyskokouksessa 14.11.2012 Mynämäellä seurastamme mukana 3 edustajaa. VSS ry:n järjestämään Suomen Suunnistusliiton aluekierrosiltaan 19.11.2012 Turussa osallistui 4 henkilöä.
 
Uudenkaupungin kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimen järjestämässä neljännessä urheiluseuraväen ”kahvitilaisuudessa” Seikowissa 14.12.2012 olivat mukana Enni Jalava ja Maija Verha (SM-mitalistit) sekä Kari Jalava.
 
Vakka-Rastin suunnistajat ovat muodostaneet Vapaaehtoisen pelastuspalvelun maastoetsinnän organisaation. Harjoituksia ja tositilanteitakin on tarjottu. VaPePa:n hälytykset hoidetaan tekstiviestein ja puhelinketjussa on nyt 28 nimeä.
 
Seuran 40-vuotisjuhlavuoden merkeissä hankittiin keväällä tyylikkäitä T-paitoja. Juhlavuoden päätapahtuma oli Vakka-päiväsuunnistus 28.8. Kalannin Palsassa.
Seura osallistui Tul Toril-teematorien merkeissä 8.9. Puhtitorille. Esiteltiin seuran toimintaa ja karttojen kehitystä, muun muassa Hiunjärven seudulla. Yhteistyössä U:gin Museon kanssa samalla teemana Euroopan rakennuskulttuuripäivä, joka seuramme osalta liittyi liikuntapaikkojen eli karttojen muutoksiin.
 
NUORISOTOIMINTA
              
Nuorisotoiminta vuonna 2012 oli monipuolista.  Talvikaudella Enni Jalava ja Linda Oikarinen pitivät 12 kertaa suunnistuskerhoa Saarniston koulun salissa. Kerholaisia oli listoilla 32. Osallistujien suorituksia yhteensä 141. Kerho kokoontui  13.9. alkaneella syyskaudella 11 kertaa, osanottajia yhteensä 194.
 
Toimintavuoden uutuutena nuorten säännölliset peruskuntoharjoitukset pidettiin lauantaisin Saarniston koulun salissa. Talvella oli myös vaellus Hiun laavulle, pieni laturetki ja useita koordinaatioharjoituksia kuntoputkessa sekä mm. yösuunnistusharjoitus lokakuussa. Vetäjinä ovat toimineet nuorisojaoston jäsenet. Harjoitustilaisuuksia yhteensä 17 kpl. Osallistujia on ollut vaihtelevasti 6-24 henkilön välillä, nuorten osanotot yhteensä 83 ja aikuisten 77.
 
Suunnistuskoulu pidettiin 4 kertaa huhti-toukokuussa ja koululaisia oli mukana 31. Vetäjinä toimivat Enni ja Linda. Osanottajia yhteensä 92, lisäksi suuri joukko vakkarastilaisia oli apuna ohjaajatehtävissä (40 suoritusta).
 
Vauhtia kesän kisoihin haettiin koko perheen huhtikuiselta suunnistusleiriltä Paraisilta, jossa vaativissa maastoissa etsi tuntumaa suunnistukseen 29 rastilaista. Leiri päättyi 19 osanottajan voimin kansallisiin Saaristorasteihin.
 
 
Perherasteja järjestettiin 6 kertaa ja yhteensä tehtiin 129 lasten suoritusta. Aikuisten suorituksia perherasteilla yhteensä 48 kpl.  Helatorstaina 17.5. järjestettiin Hippo-tapahtuma Myllymäellä, jossa osallistujia 46 lasta vanhempineen. Reitin jälkeen nautittiin mehusta ja piparista. Henri-Hippo palkitsi kaikki lapsiosallistujat Osuuspankin lahjoittamilla mukipalkinnoilla.
 
Lasten leiripäivä järjestettiin 9.8. Uudessakaupungissa.  Mukana oli 16 lasta ja 9 aikuista. Leiripäivän aikana suunnistettiin Katariinan ja Jyrkin tekemillä harjoituksilla Sorvakon maastossa sekä pelattiin, uitiin ja saunottiin Kouklaisissa.
 
Perinteisessä Särkänniemi-suunnistuksessa 19.5. oli mukana 13 lasta suunnistamassa ja tukijoukkoina 19 muuta perheenjäsentä, aikuisia ja sisaruksia Vakka-Rastista sekä samassa bussissa 5 jyskeläistä.  Mitalikin saatiin, kun Enni sijoittui D15-sarjassa pronssille.
 
Nuoret kävivät kauden aikana kilpailuissa mm. Maskussa, Turussa, Salossa ja Tampereella.  VaRa:lla oli vuosien tauon jälkeen edustus Nuorten Jukolassa Vehmaalla. Seuraa edustivat Roope Ruusuvuori, Eero Siivonen, Laura Piiroinen, Elsa Ankelo, Enni Jalava, Reea Ruusuvuori ja Mikko Raula.  Sijoitus oli 124:s.
 
SM-mitaleistakin saatiin nauttia, kun Enni Jalava suunnisti SM-yökisoissa D15-sarjan pronssille, ja hän sijoittui sprinttikisaa lukuun ottamatta kaikissa kesäkauden SM-kisoissa plakettisijoille eli kymmenen parhaan joukkoon. Enni ylsi myös Suunnistusliiton valtakunnallisen VOL-leirin edustukseen Kisakeskuksessa.
 
Joulujuhlia vietettiin jälleen Seikowin salissa.  Juhlissa esitettiin Ennin tekemät videot suunnistuskerhosta ja hauskasta leiripäivästä. Kaikkiaan vuoden aikana seuran nuorisotoimintaan osallistui 111 lasta, 53 tyttöä ja 58 poikaa.
 
KILPASUUNNISTUSTOIMINTA
 
Jaosto nimesi eri sarjojen yhteyshenkilöt viestijoukkueiden kokoamista varten, kuten myös Jukolan ja Venlojen viestien juoksujärjestykset.
Valio-Jukolan viestiin Vantaan Hakunilassa osallistuttiin 2 joukkueella ja Venlojen viestiin 2 joukkueella. Lokakuussa koottiin joukkue 15-osuuden Halikko-viestiin.
 
Varsinaisessa kilpasuunnistuksessa seurasta rekisteröityi 38 suunnistajaa (luokittelu).  MM- ja SM-kisoista, kansallisista ja am-rasteilta yht. 471 suoritusta.
Ilmoittautumiset hoidettiin Suunnistusliiton uudella Irma-järjestelmällä.
 
Entiseen tapaan viikoittain vedettiin Saarniston koulussa  kuntopiiriharjoituksia: talvella 14 kertaa (133 osallistujaa) ja syksyllä 10 kertaa (86 osallistujaa). Treeninä 7 kertaa loka-marraskuussa sauvarinneharjoitukset (53 osallistujaa).  
VaRa järjesti 28.8.  Vakka-päiväsuunnistuksen Kalannin Palsan uudella kartalla.
 
KUNTO- JA TERVEYSLIIKUNTA
 
Kunto- ja terveysliikunnan osalta juhlavuoden avauksena 24.4. kaupungin kuntotapahtuma Käätyjärven ympärillä.  Mukana kaikkiaan 86 henkilöä. Sorvakossa oli 5.5. illalla perhesuunnistus ja siinä 32 rastien etsijää.
 
Äitienpäivän 34. valokuvasuunnistus sai liikkeelle taas loistavalla säällä 360 lasta ja aikuista. Tuttuun tapaan valokuvaajana oli Matti Ritasalo, lehdistöasiat hoiteli Outi Nurmi ja rastivastaavana oli Maisa Eskola. Lähtö- ja maalipaikalla avusti Toni Toivonen. Seuran juhlavuoden kohdalla palkintoja arvottiin tavallista enemmän.
 
Uutena tapahtumana oli 27.5. perheen pienimmille tarkoitettu Peikko-polku Salmen alueella. Siihen osallistujia oli 95. Kunto-terveysliikunnan tilaisuuksia kaupunki tuki kohdeavustuksin. Osallistujia tilaisuuksissa oli yhteensä 573.
 
Kiintorasteja löytyy tällä hetkellä Salmen ja Lakkiassuon kartoilla ja karttoja voi tulostaa netistä. Kuntorasteja pidettiin 19 kertaa huhtikuusta syyskuuhun.  Suorituksia 376 osallistujan (ed. vuonna 301) voimin yhteensä 1.830 (ed. vuonna 1.664). Osanottajia n. 96/ilta (ed. vuonna 83). Rastikausi päätettiin saunailtaan.
Kuntorasteilla otettiin vastaan Smartum-liikuntaseteleitä, joita kertyi heti 38 kpl.
                                                                                      
KARTOITUSTOIMINTA
 
Kauden aikana valmistuivat seuraavat uudet kartat:
Markanen / Veijo Viitanen. Kartta oli ensikäytössä 12.6.2012 Antin rasteilla.
Varkkavuori / Pekka Raula. Kartta oli ensikäytössä 7.8.2012 kuntorasteilla.
Isonummi / Pekka Raula. Kartta oli ensikäytössä 21.8.2012 kuntorasteilla.
Palsa / Karttahemmot. Kartta oli ensikäytössä 28.8.2012 Vakka-päivässä.
Saarniston koulu; pihakartta / Enni Jalava. Kartta huhtikuussa S-koululle.
 
Vanhoja karttoja on päivitetty tarpeen mukaan. Maanmittauslaitos vapautti keväällä kartta-aineistoja maksuttomaan käyttöön ja tätä laserkeilausaineistoa on jo hyödynnettykin seuran kartoitustoiminnassa.
 
Kiintorastistoja (Salmi ja Lakkiassuo) on ylläpidetty Kari Grönroosin toimesta.  Kiintorastikartat olivat halukkaiden tulostettavissa netissä.  Kuntorasteille tulostettiin edelleen kartat ratoineen ja tulostuksesta vastasi Leo Koistinen. Ratojen laatimisessa on käytetty lisääntyvässä määrin Condes-ohjelmaa, jonka käytöstä pidettiin 2.5. Timo Tuomisen vetämä koulutusilta (10 osallistujaa).
 
Koulujen käyttöön karttoja on tulostettu tarpeen mukaan. Karttoja on toimitettu myös paikkakunnalla leirejään pitäneille ulkopuolisille suunnistajille.
 
Uudenkaupungin kaupunki on merkittävästi tukenut suunnistuksen liikuntapaikkarakentamista, karttojen valmistusta.  Pyhärannan kunta tuki kohdeavustuksella Markasten karttaa. Suunnistusliitto on välittänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön karttamäärärahoja, ja nyt ensimmäistä kertaa seuralle tuli myös nuoren kartoittajan tukea.
 
TIEDOTUSTOIMINTA
 
Sisäinen tiedotus: 16-sivuinen kausiohjelma Rasti-Muistio ilmestyi keväällä.Muut tiedotteet Uudenkaupungin Sanomien seuratoiminta -palstalla.Ulkoinen tiedotus: Suunnistusraportteja valokuvineen paikallis- ja aluelehtiin.  Muu tiedotus (mm. kuntorastit ja nuorisotoiminta) internetissä Kari Jalavan ja Timo Tuomisen valvomilla Sporttisaitti-muotoisilla sivuilla. Nuorisojaosto on tiedottanut myös omassa, suljetussa Facebook-ryhmässään.
 
 
UUSIKAUPUNKI, 21.03.2013                                    VAKKA-RASTI ry
                                                                      Hallitus