VAKKA-RASTI ry:n TOIMINTAKERTOMUS 2011

 

ORGANISAATIO JA JÄSENISTÖ

 
Hallitus     
Hallitus kokoontui vuoden 2011 aikana 8 kertaa. Pöytäkirjapykäliä kertyi
97 kappaletta. Aikaa hallituksen kokouksiin käytettiin pari tuntia/palaveri.
 
Timo Penttilä puheenjohtaja
Leo Koistinen                 vara-pj/kartoitusohjaaja
Veijo Viitanen                 sihteeri/jäsenkirjuri
Heli Jalava                      nuorisojaoston pj
Maaria Ritasalo               kilpasuunnistusjaoston pj/palkanlaskija
Lea Kivelä                       kuntorastijaoston pj
Merja Jylhä-Ollila            talousohjaaja/kirjanpit.
Maisa Eskola                  kunto-terveysliikuntaohjaaja
Hanna Helin-Luotonen   jäsen/nuorisovalm.
Mari Jalava                     jäsen/varustemyyjä
Pasi Nurmi                      jäsen/ilmoitt.sihteeri
Timo Tuominen               jäsen/atk-vastaava, internet-sivut
 
Jaostojen kokoonpanot
Nuorisojaosto
Heli Jalava (pj), Hanna Helin-Luotonen, Enni Jalava, Linda Oikarinen , Minna Oikarinen,
Teijo Sirniö.
Kilpasuunnistusjaosto
Maaria Ritasalo (pj), Timo Helin.
Kuntorastijaosto
Lea Kivelä (pj), Maisa Eskola, Kari Jalava, Leo Koistinen, Outi Nurmi, Toni Toivonen (Emit-vastaava).
 
Toimihenkilöt
Valter Hirvonen              leikekirjanpitäjä
Aarre Salmi                    seuravarastonhoitaja
Kari Jalava                     internet-sivut
Kari Grönroos                kiintorastistot
 
Toiminnantarkastajat
Mika Ranta                     Ritva Immonen-Hakamäki
(Kaija Frilander              Harri Salminen)
 
Luottamustehtävät
Veijo Viitanen                 Vakka-Suomen suunnistusseurojen sihteeri
Tahvo Rautavuoma        VaPePan Vakka-Suomen paikallistoimikunnan jäsen (2010-2012)
 
Jäsenistö
Seuran jäsenmäärä 31.12.2011 oli 309 henkilöä (ed. vuonna 311), joista naisia
oli 135 (133) ja miehiä 174 (178).
 
Kunniajäseninä Valter Hirvonen (kutsuttu v. 1981) ja Erkki Luntamo (kutsuttu v. 1982) sekä ainaisjäseninä seuran perustajajäsenet Touko Heino, Kari Honkanen, Timo Kulokoski, Raimo Nurmi, Matti Penttilä, Raimo Reunanen, Olavi Ruusuvuori, Ellen Valio, Jukka Valio ja Heikki Vennelä.
 
Vuosikokoukset ja yhteistilaisuudet
Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Vakka-Suomen Osuuspankin kokoustilassa 23.3.2011. Osallistujia oli 13.
Vaalikokous pidettiin VSOP:n  tiloissa 1.12.2011. Jäseniä paikalla 14.
Joulujuhla ja palkintojenjakotilaisuus vietettiin Seikowin koulun salissa 11.12.2011. Mukana oli lähes 100 osanottajaa.
 

SEURATOIMINTA

 
 Vakka-Rasti on jäsenenä seuraavissa lajin harrastamiseen liittyvissä yhteisöissä:
-  Suomen Suunnistusliitto ry ja Varsinais-Suomen Suunnistus ry.
Vakka-Rasti ry omistaa 2 kpl Vakka-Suomen Kuntoputki Oy:n osakkeita.
 
Varsinais-Suomen Suunnistus ry:n kevätkokoukseen 11.4.2011 Liedossa ja syyskokoukseen 30.11.2011 Marttilassa ei seurastamme nyt osallistuttu. VSS ry:n järjestämään Suomen Suunnistusliiton aluekierrosiltaan 1.2.2011 Turussa osallistui 4 henkilöä. Tilaisuudessa esiteltiin uutta Irma-järjestelmää.
 
Uudenkaupungin kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimen järjestämässä urheiluväen kolmannessa vuosijuhlassa n-talo Vantissa 9.12.2011 olivat ”järjestötyömyyrinä” mukana Valter Hirvonen, Maija Verha sekä Inkeri ja Timo Penttilä.
 
Vakka-Rastin suunnistajat ovat muodostaneet Vapaaehtoisen pelastuspalvelun maastoetsinnän organisaation (11/2009 listassa oli 60 nimeä). Harjoituksia ja lukuisia tositilanteitakin on tarjottu. VaPePa-toiminnan uudistusta on käynnistelty.
 
Vuoden alussa seuran jäsenmaksuja hieman korotettiin vuosikymmenen tauon jälkeen. Kesällä hankittiin kisapaikoilla käytettäväksi beach flag-tyyppinen seuraviiri ja myöhäissyksyllä saatiin pukea päälle seuran uusi lämmittelyasu, liivi.
 
NUORISOTOIMINTA
                
Nuorisotoimintaa uudistettiin nimeämällä entiset Hippo-rastit Perherasteiksi. Ne keräsivät enemmän osallistujia ennen kesätaukoa. Koko vuoden perherasteilla tehtiin 211 lasten suunnistussuoritusta sekä 117 aikuisten suoritusta, yhteensä 328 suoritusta (mukana oli kaikkiaan 198 henkilöä).
 
Suurimman suosion sai Helatorstain (2.6.) Hippo-tapahtuma Leijonapuistossa. Osallistujia oli huikeat 111. Auringon paistaessa kaupunginlahden kiertävän reitin suoritti 69 lasta ja 42 aikuista. Jokaisella rastilla oli jokin suunnistukseen liittyvä tehtävä. Puistossa sai myös kokeilla leimausrataa ja tutustua Emittiin sekä testata nopeuttaan. Reitin jälkeen nautittiin mehusta ja piparista. Henri-Hippo palkitsi kaikki lapsiosallistujat Osuuspankin lahjoittamilla palkinnoilla.
 
Sorvakossa järjestettiin (5.5.) Ole kartalla-tapahtuma 5.luokkalaisille. Kuudella eri toimintarastilla tapahtumaan osallistui yhteensä 150 innokasta uusikaupunkilaista ja laitilalaista oppilasta opettajineen. Päivän tarkoituksena oli antaa onnistumisen kokemuksia ja mallintaa koulusuunnistukseen sopivia harjoitteita.
Ole kartalla-päivään oli pidetty (5.4.) SSL-koulutusta, johon osallistui 9 henkilöä.
 
Perinteisessä Särkänniemi-suunnistuksessa (14.5.) oli mukana 10 lasta ja 10 aikuista VaRa:sta sekä samassa bussissa 5 jyskeläistä. Kesällä Hanna järjesti nuorisolle rastinoton ja käyrien lukemisen harjoituksia Erämiestenmajan kartalla.
 
Edellisen vuoden elokuussa aloitettiin Kalannissa koulun liikunta-suunnistuskerho Hannan vetämänä. Kahdessa ryhmässä oli alussa mukana 15 lasta. Toiminta oli Nuori Suomi –hanke ja sen jakso päättyi 31.7.2011. Sitä varten seura sai Suunnistusliitolta OKM:n urheiluseurojen kehittämistukea, Veikkausvoittovaroja.
 
Elokuun alussa järjestettiin leiripäivä yhdessä Jyskeen kanssa, mukana 12 lasta ja 4 aikuista VaRa:sta ja 5 lasta ja 4 aikuista Jyskeestä. Päivän aikana suunnistettiin Sorvakon maastossa sekä pelattiin, uitiin ja saunottiin Lokalahden Merikoivulassa.
 
Syksyllä alkoivat viikoittaiset nuorten harjoitukset. Teemoina ovat olleet mm. käyrä-, viesti-, koordinaatio-, hiihto- ja sauvarinneharjoitukset. Osallistujia on ollut vaihtelevasti, 6-12 henkilöä. Vetäjinä ovat toimineet nuorisojaoston jäsenet.
 
Nuoret kävivät kauden aikana suunnistuskilpailuissa mm. Liedossa, Turussa, Paraisilla, Maskussa ja Perttelissä. Vakka-Rastilla oli kolmen juniorin edustus kolmen piirin alueottelussa (2.10.) Tampereella. Nuorten Kultainen Kompassi–kilpailuun (11.9.) Nokialla osallistui kolme jäsentämme ja valtakunnallisessa koululaisten kilpailussa (26.8.) Lapualla oli mukana kolme suunnistajaamme.
 
Teijo Sirniö teki kouluille suunnistusratoja Saarniston maastoihin. Saarniston, Pohitullin ja Hakametsän oppilaat käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja kävivät etsimässä rasteja lähimetsästä.
 
Syyskuussa Enni Jalava ja Linda Oikarinen aloittivat Saarniston koulun liikuntasalissa suunnistuskerhon. Kerhossa on ollut joka kerta suunnistuksen teoriaa sekä erilaisia pelejä. Kerhoiltoja oli 12 ja kerholaisia kaikkiaan 21.
 
Joulujuhlaa vietettiin Seikowin salissa nuorentuneen suunnistusjoukon kesken. Juhlissa esiintyivät, paitsi kansainvälinen talentti, myös suunnistajanuoret viuluin ja suunnistuskerholaiset vauhdikkaalla ”Tonttuparaati”-akrobatiaesityksellään.
 
KILPASUUNNISTUSTOIMINTA
 
Jaosto nimesi eri sarjojen yhteyshenkilöt viestijoukkueiden kokoamista varten, kuten myös Jukolan ja Venlojen viestien juoksujärjestykset.
Salpa-Jukolan viestiin osallistuttiin 1 joukkueella ja Venlojen viestiin 1 joukkueella. Lokakuussa koottiin joukkue 15-osuuksiseen Halikko-viestiin.
 
Varsinaisessa kilpasuunnistuksessa seurasta rekisteröityi 28 suunnistajaa (luokittelu). MM- ja SM-kisoista, kansallisista ja am-rasteilta yht. 398 suoritusta.
 
Entiseen tapaan viikoittain vedettiin Saarniston koulussa kuntopiiriharjoituksia: talvella 16 kertaa (160 osallistujaa) ja syksyllä 10 kertaa (120 osallistujaa).
VaRa järjesti 17.5. Vakka-sprinttisuunnistuksen U:gissa, Saarniston kartalla.
 
KUNTO- JA TERVEYSLIIKUNTA
 
Kunto- ja terveysliikunnan avauksena Ole kartalla-suunnistus 5.5. Sorvakossa. Päivällä kaupungin alakoulujen 5. luokkalaiset osallistuivat tapahtumaan ja illalla saman radan kiersivät perheet, mukana yhteensä 212 henkilöä.
Äitienpäivän 33. valokuvasuunnistus sai liikkeelle loistavan keväisen sään avustuksella 328 henkilöä. Ideoijina ja valokuvaajina olivat Maaria ja Matti Ritasalo sekä lehdistövastaavana Outi Nurmi ja rastivastaavana Maisa Eskola.
Tiistai 10.5. kokosi kaupungin kuntotapahtumaan Kalannin urheilukentän lähimetsään 88 aktiivia. Näitä terveysliikunnan tilaisuuksia kaupunki tuki kuntoliikunnan kohdeavustuksin. Osallistujia oli yhteensä 628.
 
Huhti-toukokuussa oli suunnistuksen perusopetusta Vakka-Opistossa, mukana 13 henkilöä ja opettajana Leo Koistinen. Kurssi jatkui ohjattuna suunnistuksena kuntorastien yhteydessä. Kiintorastit lepäsivät Lasamäessä ja Rahkajärvellä.
 
Kuntorastien järjestäjille pidettiin koulutusilta 7.4. U:gissa. Mukana 24 henkilöä, koulutuksen hoitivat Kari Jalava ja Timo Tuominen.
Kuntorasteja pidettiin 20 kertaa huhtikuusta syyskuuhun. Suorituksia 301 osallistujan (ed. vuonna 371) voimin yhteensä 1.664 (ed. vuonna 1.725). Osanottajia keskimäärin 83/ilta (ed. vuonna myös 83). Syys-marraskuussa toteutettiin kuntorastikysely, johon vastasi 46 kuntosuunnistajaa.
                                                                                      
KARTOITUSTOIMINTA
 
Kauden aikana valmistui kaksi uutta karttaa:
Rautametsä / Leo Koistinen.  Kartta oli ensikäytössä 7.6.2011 kuntorasteilla.
Salmi / Aarre Salmi. Kartta oli ensikäytössä 13.9.2011 kuntorasteilla.
 
Kiintorastistoja on ylläpidetty Kari Grönroosin toimesta. Kysyntä oli kesällä 2011 kuitenkin vähäistä. Niinpä kiintorastistoja uudistetaan ja laitetaan kartta nettiin. 
Kuntorasteille tulostettiin kartat ratoineen ja tulostuksesta vastasi Leo Koistinen. Karttoja ja ratoja on toimitettu myös paikkakunnalla leirejään pitäneille ulkopuolisille suunnistajille.
 
Suomen Suunnistusliiton suunnistuskartoittajien talvipäivään 5.2.2011 Helsingissä osallistui 1 henkilö. SSL:n ja alueen järjestämälle kartoittajakurssille 10.12.2011 Nousiaisissa osallistui 4 henkilöä.
Uudenkaupungin kaupunki on merkittävästi tukenut suunnistuksen liikuntapaikkarakentamista, karttojen valmistusta. Myös Suunnistusliitto on välittänyt Opetus- ja kulttuuriministeriön karttamäärärahoja.
 
TIEDOTUSTOIMINTA
 
Sisäinen tiedotus: 16-sivuinen kausiohjelma Rasti-Muistio ilmestyi keväällä.
Muut tiedotteet Uudenkaupungin Sanomien seuratoiminta -palstalla.
Ulkoinen tiedotus: Suunnistusraportteja valokuvineen paikallis- ja aluelehtiin.  
Muu tiedotus (mm. kuntorastit ja nuorisotoiminta) internetissä Kari Jalavan ja Timo Tuomisen johdolla uudistetuilla sivuilla, jotka ovat Sporttisaitti-muotoa.
 
 
UUSIKAUPUNKI, 22.03.2012                                 VAKKA-RASTI ry
                                                                              Hallitus