Terveysturvallisuus

Luonnos 8.7.2021

 

TERVEYSTURVALLISUUS VAKKA-RASTIN KESKIMATKAN ALUEMESTARUUSSUUNNISTUKSISSA 24.7.2021 UUDENKAUPUNGIN LOKALAHDELLA

 

Vakka-Rasti järjestää suunnistuksen keskimatkan aluemestaruuskilpailun Uudenkaupungin Lokalahdella tuulivoimalan alueella. Kilpailukeskus riisuttuine toimintoineen sijoittuu tuulivoimalan sorakentille. Osanottajia odotetaan saapuvaksi noin 250. Kilpailuun osallistuvien yhteystiedot löytyvät lähes poikkeuksetta Suomen Suunnistusliiton lisenssirekisteristä. Avointa kuntosuunnistusta ei järjestetä.

Kilpailuun ei saa osallistua, jos ei tunne itseään terveeksi.

Tapahtuman aikataulu (lähtöajat) porrastetaan niin, että yhtä aikaa lähdössä, metsässä, maalissa tai paikoitusalueella ei tapahdu lähikontaktia.

Pelastusviranomaiselle laaditaan kilpailusta erillinen pelastussuunnitelma.

 

Kilpailun toiminnot, noudatettavat terveysturvallisuusohjeet ja –periaatteet:

Kilpailutoiminnot suunnitellaan ja toteutetaan siten, että suunnistajien ja toimitsijoiden lähikontaktit minimoidaan. Osallistuessaan kilpailuun kilpailija sitoutuu noudattamaan järjestäjien ja terveysviranomaisten antamia turvallisuusohjeita.

Yhteiskyytejä oman lähipiirin ulkopuolisten kanssa ei suositella. Pysäköintipaikalle pysäköidään järjestäjän laatiman ohjeistuksen mukaan väljästi turvavälit mahdollistaen.

Tapahtumapaikalla suositellaan kasvomaskin käyttöä, jos turvaväliä ei jossain tilanteessa pystytä noudattamaan. Kilpailijoita kehotetaan varaamaan riittävästi omia maskeja. Toimitsijoille Vakka-Rasti varaa maskit. Tapahtumapaikalla on tarjolla käsidesiä useissa paikoissa.

Järjestäjä varaa riittävästi roska-astioita käytetyille maskeille ja jätteille.

Koko kilpailun kesto on noin klo 10.00 - 15.00. Kilpailu on keskimatkan kilpailu, joten suunnistajat käyttävät sarjasta riippuen aikaa noin 15-40 minuuttia suunnistusratansa kiertämiseen.

Käytössä on ns. vapaat lähtöajat. Kilpailijat valitsevat itselleen sopivat lähtöajat etukäteen netistä. Näin esimerkiksi samalla autolla tulevat saman perheen jäsenet voivat valita läheiset lähtöajat, jolloin odotusta kilpailupaikalla ei tule.

Kilpailijat lähetetään maastoon väljäksi rakennetulta lähtöalueelta, joissa kilpailijoiden turvaväli on vähintään 2 metriä. Samalle radalle lähtevien lähtöväli on vähintään 2 minuuttia. Lähtöpaikalla on käytettävissä käsidesiä.

Metsässä kilpailijat ohjeistetaan pysymään kahden metrin etäisyydellä toisistaan ja leimaamaan yksitellen rastilla. Lähikontaktin mahdollisuus on siis minimaalinen.

Maalileimauksen jälkeen kilpailijoiden tulee käyttää käsidesiä. Tämän jälkeen he siirtyvät leimantarkastukseen. Toimitsijat valvovat, että kilpailijoiden välille ei synny lähikontaktia.

Kilpailun turvallisuuspäällikkö vastaa toimitsijoiden avustamana, että turvavälit ja muut turvatoimet toteutuvat lähdöissä, maalissa, infossa ja paikoitusalueella.

Kilpailutoiminnot - esim. tulospalvelu, info, ensiapu ja take away -kahvila – sijaitsevat väljällä sorakentällä ja sen läheisellä kalliolla. Järjestäjien määrää on vähennetty ja turvaväleistä huolehditaan. 

Kaikki ohjeet ja tulokset ovat vain netissä, mikä merkittävästi vähentää kilpailupaikalla oleskelua.

Ensiapuhenkilöt ovat ammattilaisia ja osaavat noudattaa turvallisuus- ja hygieniaohjeita ja tarvittaessa käyttävät myös visiireitä ja erikoiskasvomaskeja.

Kilpailupaikalla ei ole palkintojen jakoa, vaan mitalit toimitetaan seuroittain jälkikäteen.

Kaikki toimitsijat huolehtivat turvavälien pitämisestä kilpailijoihin ja toisiinsa sekä käyttävät tarvittaessa kasvomaskia.

Kilpailutoimintoja karsittu, kilpailupaikalla ei ole käytössä pukeutumistiloja eikä peseytymismahdollisuutta. Tulostaulua, ilmoitustaulua tai muksulaa ei ole.

Kilpailupaikalla on Take away -kahvila (kokoontumisrajoitusten kiristyessä saatetaan siitäkin luopua).

 

Matti Salonen

Kilpailunjohtaja

Vakka-Rasti