Kilpailuohjeet

 

Varsinais-Suomen rastipäivät 30.-31.7.2022 Uudenkaupungin Lokalahdella

 

Muutokset ensimmäiseen versioon:

30.7. lisätty maininta sunnuntain juomapaikasta

30.7 korostettu, että sunnuntainkin on maaliviitoitus, koska sunnuntain rastimääritteissä on virheellisesti, että viitoitusta ei olisi

30.7. tarkennettu, että siimari on valkoinen nauha

29.7. kilpailunumeroiden noutopaikka muuttunut

26.7. ohjeisiin lisätty nuorimpien sarjojen erityisohjeet

28.7. ohjeisiin lisätty tieto karttaan merkitsemättömasta ojan ylityspaikasta, palkintojen määrät ja muutos H/D14 sarjojen lähtöjärjestelystä

 

Alustavat KILPAILUOHJEET 

Säännöt: Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita.

Toimihenkilöt: Kilpailun johtaja Helena Koistinen, 050-5691690; ratamestarit Ari ja Lauri Hirvonen; valvoja Asko Vainio MS Parma; tiedottaja Veijo Viitanen, puh. 040-5584812, veijo.viitanen@tili-rasti.fi

Tuomarineuvosto: Pj Marko Virta, TuS; jäsenet Timo Alhoke, TuMe ja Anne Järvinen, RaPi.

Matkat: Lauantaina keskimatkan ja sunnuntaina pitkän matkan kilpailu. Matkapituudet ja rastien määrät erillisessä taulukossa.

Kartta: Tulostekartta, käyräväli 2,5 m, koko A4, valmistettu MML:n laserkeilausaineiston ja maastotietokannan pohjalta. Kartoituksen ovat tehneet Anton Kuukka, Enni Jalava ja Heini Rintanen. Osa kartasta oli käytössä Varsinais-Suomen am-keskimatkalla 2021, osa kartasta on täysin uutta. Viimeiset tarkistukset karttaan 6/2022. Viime vuoden am-keskimatkan kartta on nähtävissä reittihärvelissä: http://rh.vakka-rasti.fi/cgi/reitti.cgi?act=map&id=283&lang=fin#

Kartta on muovisuojuksessa. Mittakaava sarjoissa H21A ja D21A keskimatkalla 1:10 000 ja pitkällä matkalla 1:15 000. Sarjoissa H55-H85, D55-D80, H10RR, H12TR, H12, D10RR, D12TR ja D12 molempina päivinä 1:7 500 ja muissa sarjoissa molempina päivinä 1:10 000

Karttaan merkitsemätön ojanylityspaikka: Lauantaina sarjassa H21A ja sunnuntaina sarjoissa  H21A, H35-60, H18-20, D21A, D35-45 on kartan länsiosassa pellon ja Mustajärven välisen leveän ojan ylityspaikka, jota ei ole merkitty karttaan. Rastiväliviiva ohjaa ylityspaikalle ja ylityspaikka on merkitty lähdössä olevaan mallikarttaan.

Maasto: Maasto on tyypillistä vakkasuomalaista loivapiirteistä avokalliomaastoa. Talousmetsään kuuluvat tiheiköt ja harvennushakkuut hidastavat paikoin etenemistä, mutta maaston parhaat annit ovat helppokulkuiset avokalliomäet ja vanhat kuusikkorinteet. Maastossa on rasteja lähekkäin, joten muista tarkistaa koodi.

Emit-kilpailukortit: Kilpailija on itse vastuussa emit-kilpailukorttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää lähtöluettelossa mainittua emit-korttia.  Kilpailun järjestäjä ei tarkista/varmista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä.  Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua korttia, suoritus hylätään.  Muutokset on ilmoitettava kilpailukeskuksen infoon ennen kilpailijan lähtöhetkeä (2 e/muutos). Vuokrakortit (5 e/kpl) voi noutaa infosta, jonne ne on myös palautettava kilpailun jälkeen.  Palauttamattomasta vuokrakortista peritään 80 e/kpl. Maksut infossa tasarahalla tai kortilla.

Mallirasti: Mallirasti, jossa voi testata Emit-kortin toiminnan, on kilpailukeskuksessa.  Toimimattoman kortin tilalle voi vuokrata uuden infosta.

Kilpailunumerot: Kilpailussa käytetään kilpailunumeroita. Numerot narulla lähtöviitoituksen alussa. Hakaneuloja saatavilla. Molempiin päiviin osallistuvat käyttävät kumpanakin päivänä samaa numeroa.

Rastinmääritteet ja tarkistuslipukkeet: Rastinmääritteet on painettu karttaan, irrallisia määritteitä ei ole.  Emit-tarkistuslipukkeet on saatavissa lähdössä.

Lähtö ja toiminta lähdössä: Ensimmäiset lähdöt kumpanakin päivänä klo 11.00. Sarjat H/D10RR, H/D12TR, H/D12, H/D13, D75, D80, H80 ja H85 lähtevät lähdöstä 2, muut sarjat lähdöstä 1.

Lauantaina lähtöön 1 on matkaa 1500 m ja lähtöön 2 matkaa on 650 m. Sunnuntaina molempiin lähtöihin on matkaa 650 m. Viitoitukset lähtöön alkavat opaspaalulta, josta selviävät viitoitusten värit.

Lähdössä 1 suunnistajat kutsutaan lähtöön 4 min ennen lähtöaikaa. ja lähdössä 2 suunnistajat kutsutaan lähtöön 5 min ennen lähtöaikaa.

Sarjoja H/D10RR, H/D12TR, HD12, HD13 ja HD14 lukuunottamatta suunnistajat saavat karttansa lähtöhetkellä.  Kilpailija itse vastaa oikean kartan ottamisesta. Alla erityisohjeet nuorimpien lähtöjärjestelyistä.

Lauantaina lähdössä 1 K-pisteelle 180 m pitkä viitoitus. Muissa lähdöissä K-piste on heti lähtökarsinoiden jälkeen.

Sarjojen H/D14 toiminta lähdössä 1: Muuten kuten saman lähdön aikuisten sarjat, mutta H/D14 sarjoissa karttaa saa katsoa 1 min ennen lähtöhetkeä eli heti karttaämpärille tultaessa.

Erityisohjeet sarjoille H/D10RR, H/D12TR, H/D12 ja H/D13: Rastireitti on merkitty maastoon yhtenäisellä siimarilla (valkoinen nauha). RR-radan rasteilla on koodi RR1, RR2 jne. Muilla sarjoilla, myös TR-radalla, määritteet ja koodit on painettu karttaan.

RR-suunnistajia ei hylätä virheellisen tai puuttuvan leiman vuoksi vaan hän saa 10 min lisäajan virheellisestä tai puuttuvasta leimauksesta.

Sarjojen H/D10RR, H/D12TR, H/D12 ja H/D13 toiminta lähdössä 2:

5 min ennen lähtöaikaa:

 • Kilpailijat kutsutaan nimellä lähtökarsinaan
 • RR- ja8 TR-suunnistajat voivat tutustua rataansa,
 • 12- ja 13-sarjalaiset voivat tutustua karttaan, johon on merkitty K- piste
 • Opastaja paikalla

4min ennen lähtöaikaa:

 • Tarkistetaan lähtöaika ja kilpailunumero

3min ennen lähtöaikaa:

 • Emit-kortin nollaus

2min ennen lähtöaikaa:

 • RR-suunnistajat saavat kartan opastajalta joka varmistaa kartan suuntauksen ja kartasta lähdön sijainnin sekä näyttää siimarin alun
 • TR-suunnistajille on nähtävillä kartta radalla
 • 12- ja 13-sarjalaisille nähtävillä kartta johon on merkitty K-piste

1min ennen lähtöaikaa:

 •  RR-suunnistajat voivat tutkia karttaansa
 •  TR ja H/D12 ja H/D13 sarjojen suunnistajat saavat ottaa karttansa

Lähtömerkin jälkeen alkaa suunnistus

Juomapaikka: Sunnuntaina maastossa on yksi juomapaikka, joka on merkitty kaikkiin karttoihin. Sijainniltaan se palvelee pääsarjoja ja myös useita muitakin pidempiä ratoja.

Maali ja keskeyttäneet: Viimeiseltä rastilta johtaa viitoitus maaliin, jossa on käytössä maalileimaus. (Sunnuntain osalta rastimääritteissä on virheellisesti, että maaliviitoitusta ei olisi) Myös keskeyttäneet tulevat maalin ja maalileimauksen kautta.

Maali suljetaan, kun kaikki lähteneet kilpailijat ovat tulleet maaliin tai ilmoittauneet keskeyttäneiksi, kuitenkin viimeistään klo 15 lauantaina ja klo 15.30 sunnuntaina.

Karttoja ei kerätä maalissa pois kumpanakaan kilpailupäivänä.

Kielletyt alueet: Kielletyt pistepellot on merkitty kielletyn alueen rasterilla.

Ensiapu: Kilpailukeskuksessa.

Kahvio: Kahviosta ostettavissa kahvia, pullaa ja juomia. Kahvio avautuu klo 10.00. Maksut kahviossa käteisellä, kortilla tai MobilePayllä.

Pukeutuminen ja WC: Pukeutuminen autoilla tai maasto-olosuhteissa.  WC:t ainoastaan kilpailukeskuksessa. Lähtöpaikalla ei ole vessoja.

Pesu: Kilpailukeskuksessa ei ole varsinaista pesupaikkaa. Kilpailukeskuksesta 300 lähtöjen suuntaan on kuitenkin pieni lampi, jossa voi käydä huuhtelemassa pahimmat hiet pois naamalta. Lampea ei ole varustettu näkösuojilla pukeutumista varten.  Merenrannalla, 6 km kilpailukeskuksesta on yleinen uimaranta osoitteessa Eräistenkarintie 31, Uusikaupunki. https://uusikaupunki.fi/eraistenkarin-sauna

(uimarannalla on 4 hengen mökki + sauna vuokrattavissa viikonlopuksi – kuka ehtii ensin?)

Pysäköinti: Pysäköinti murskekentällä kilpailukeskuksessa tai enintään 750 m kilpailukeskuksesta.  

Palkinnot: Palkinnot jaetaan yhteistulosten perusteella. Sarjoittain palkitaan seuraavasti:

 • Sarjoissa H21A ja D21A jaetaan palkinnoiksi valmennusstipendejä seuraavasti: Voittajat 400 €, 2. sijat 250 € ja 3. sijat 100 €.
 • TR- ja RR-sarjoissa kaikki osallistujat palkitaan molempina päivinä maalissa pillimehulla ja karkilla.
 • Sarjoissa H65, H70 ja H75 palkitaan kaksi parasta lahjakortilla
 • Muissa sarjoissa palkitaan voittaja lahjakortilla

Sarjojen H21A ja D21A sekä sarjojen H/D12-H/D20 palkinnot jaetaan palkintojenjakotilaisuudessa sarjojen tulosten valmistuttua. Muiden sarjojen palkinnot on noudettavissa infosta tulosten valmistuttua.

 

Menestyksekästä kilpailua!

 

Vakka-Rasti ry