KLL:n retkellä Kajaanissa

26.8.2016

Rasse loppusuoralla
H15 sarjan palkintojenjako (kuva järjestäjien sivuilta)

Viime viikon lopulla oli Koululiikuntaliiton suunnistuskisat Kajaanissa Vimpelivaaran maastossa. Samalla alueella on ollut nuorten Jukola 2011 ja muutamat suunnistajat vielä muistivatkin ko. retken, mutta matkat heillä olivat silloin olleet melko lyhyitä tämänkertaisiin verrattuna. Pohjoinen kisapaikka toki verotti jonkin verran etelän osallistumisintoa, mutta perjantain yksilökilpailuun osallistui kuitenkin yli 1100 nuorta suunnistajaa.

Kilpailu kärkisijoista oli muutamissa sarjoissa tiukkaa ja esimerkiksi D14 sarjassa jaettiin 2 hopeaa ja 2 neljättä sijaa niin, että kisassa neljänneksi jääneet hävisivät 2. sijan vain 1 sekunnin marginaalilla.

Uudenkaupungin osalta ei tänä vuonna ollut Rassen (Rasmus Ruusuvuori) lisäksi mukana muita edustajia, mutta koska on hänen viimeinen kouluvuotensa ja tällä kertaa erityislapset oli kutsuttu mukaan jo kilpailukutsussa, niin lähdimme matkalle. Oma retkemme alkoi torstaina ennen puoltapäivää ja suuntasimme kohti Turun rautatieasemaa, josta matka jatkui junalla. Itse olin mukana vain huoltajana ja Rassen avustajaksi metsään lähti Roope. Kisakylä oli Kajaanin rautatieasemalta vain n. 15 min kävelymatkan päässä, mutta silti illalla "ensimmäisen rastin" eli oikean infon/majapaikan löytäminen tuotti pieniä haasteita. Löysimme oikeasta osoitteesta infon, joka oli kiinni. Onneksi kisaisäntä vastasi puhelimeen ja haki meidät perille.

Itse kisapäivä oli aurinkoinen, ja järjestelyt sekä kisapuitteet muutenkin hienot. Suunnistusmaasto oli kisaan sopivaa. Siellä oli melko paljon polkuja ja selkeitä kohteita, mutta toki tarkempaakin kartanlukua vaativia osuuksia. Reiteillä oli paljon rasteja. Esimerkiksi Rassen radalla (H15) niitä oli 16 ja matkaa 4,9 km. Poikien suunnistus onnistui hyvin, mutta Rassen reissun kohokohta varmaan oli palkintojenjako. Kisassa kaikki erityislapset saivat kunniapalkinnon, jonka Rassekin sai noutaa muiden H15 poikien kanssa suurelta esiintymislavalta.

Palkintojenjaon jälkeen salista otettiin suora yhteys Ruotsiin, suunnistuksen MM-kisapaikalle. Yhteyden välityksellä haastateltavana oli kilpailun suojelija Olli-Markus Taivainen. Haastattelun aikana hän esimerkiksi kertoi omia KLL:n kisakokemuksiaan ja yleisönkin joukosta kävi lavalla tekemässä kysymyksiä useampi nuori suunnistaja. Taivaisen kisaterveiset voi lukea järjestäjien sivulta.

Takaisin etelään tulimme yöjunalla, joka tuli onnellisesti perille, mutta seuraavana päivänä myrsky pysäytti jo juniakin. Järjestäjien mukaan myrsky oli ehtinyt Kajaanin korkeudelle vasta lauantain viestikisan jälkeen ja kisat oli saatu pidettyä kokonaisuudessaan hyvässä säässä.

Ensi syksynä KLL:n suunnistuskisat ovatkin paljon lähempänä Porissa. Toivottavasti saamme sinne Uudestakaupungistakin isomman porukan mukaan.