Maija metsässä ja syksyllä kahdesti SM-palkinnoilla.
Tuulikki oli mukana SM-sprintissä, Johanna ei ihan vielä.
PreO:n SM-kartta Sastamalasta.
Lajin parhaisiin kuuluvat TuMen Juha ja Ville H. sekä MS Parman Jyrki ja Anni L.
VaRa-edustus Turussa, lasit huurussa mutta kisanumero hyvin esillä, "parhaani teen, katsotaan mihin..."
Tasu-välineenä on normaali kompassi, jonka sivussa tärkeä rastikeskitin millien mittauksiin. Rasteilla leimataan omalla pihtileimasimella paperikorttiin.

VaRa:sta oli edustus lähes kaikissa syyskesän SM-suunnistuksissa. Pari arvokasta palkintoakin tuli kotiin!

SM-sprintissä Juvalla (11.9.) oli mukana kaksi edustajaamme, ensin aamun karsinnassa ja sitten iltapäivän finaalissa. D40-sarjan A-finaalissa Tuulikki Karru sijoittui 30. tilalle, karsinnassa 35. tilalle. H50-sarjan B-finaalissa Antti Karru oli 15. tilalla, karsinnassa 30. tilalla.

SM-viestissä Mikkelissä (12.9.) ei ollut mukana VaRa-joukkueita.

SM-yössä Haminassa (25.9.) Maija Verha sijoittui D70-sarjassa viidenneksi, SM-plaketin palkinnolle. H75-sarjan Koitto Verha joutui keskeyttämään.

SM-erikoispitkillä Tampereella (17.10.) Maija Verha suunnisti taas palkinnoille, neljänneksi D70-sarjassa. Eräissä julkaisuissa ensin uutisoitu viides tila parani pykälällä virallisiin tuloksiin.

H50-sarjassa Timo Helin oli hienolla 9. tilalla, H65-sarjassa Matti Salonen 26. tilalla, H70-sarjassa Leo Koistinen 46. tilalla ja H75-sarjassa Koitto Verha 29. tilalla.

SM-tarkkuussuunnistuksessakin edustus (ja tarinaa lajista)

SM-tarkkuussuunnistus kilpailtiin Mäntsälässä (29.8.). Elit-sarjassa Veijo Viitanen sijoittui toiseksi parhaana varsinaissuomalaisena 41. tilalle, koko kilpailussa 45. tilalle. Rasteja  kahdella kartalla peräti 34 kappaletta, joista oikea pihtileimaus 24 lipulta. Sijoitukseen vaikuttaneesta temposta tuli kaksi virhettä (4 / 6). Suoritusajan maksimi oli 2 tuntia 15 minuuttia, johon VaRa-edustajan kestävyys ei nytkään riittänyt.

Jo ennen SM-kisaa nolo virhe - ajomatkan arvioinnissa huomattava moka! Hirveä kiire starttiin, ylinopeussakkoa ei ole vielä tullut perille. Keskittyminen tuollaisesta raastavasta kiireestä tietysti kärsi. Yhden päivän SM-osanotto vei seitsemän tuntia autoilussa ja kolme tuntia suunnistuksessa.

Vuosi sitten lajimuodon SM-kisa oli lähempänä Sastamalassa ja töppäys sinnekin: ilmoittautuminen määräajassa unohtui eikä päivää myöhässä päässyt mukaan kuin WRE-kilpailuosioon. Hienoa tietysti sekin ELIT-sarjassa. Mutta ovat nämä kilpasuunnistajan rutiinit hiukan hakusessa.

Vanhana raporttina vielä, että tuo Vammalan PreO (8.8.2020) sujui aika hyvin: 34 rastia, 28 oikein. Tempon 6 rastia kaikki OK. SM-sijoitus epävir. 32. tila, WRE-kisan sijoitus 41. tila,  taas ilman maailmanrankin pisteitä...

Kahden vuoden SM-rastien välissä koronan kaventamassa kalenterissa oli vain Elit-sarjan kisa (18.10.2020) Turun Pansiossa. Yhtä isoa mäkeä kierrettiin, paikannuksessa 33 rastia joista 23 oikein, sijoituksena 30. tila. Tempo meni taas virheittä nappiin 3/3.

Tällä kisatahdilla ei opi millään lajin nykytyyliä. Vaatii melkoista tarkkuutta, kun laserkeilatut kartat ovat 1:4.000 mittakaavaan. Jos lippu on neljän metrin päässä oikeasta kohteesta, se on vielä oikein, mutta jos se on viiden metrin päässä kohteesta, se on Zero (nollarasti eli virheellinen liputus). Ja karu totuus: uudet silmälasit pitää ainakin hankkia maaston/lippujen näkemiseen.

Mielenkiintoista kuitenkin kaikkineen. Puhumattakaan, että innostuisi vielä noista Tempo-kilpailuista, jossa nopeus rasteilla ratkaisee? PreO-kilpailuissa tunnelma on kuin kansallisissa kisoissa joskus esihistoriassa hienolla 70-luvulla. On leppoisaa, lähes kaikki tuntevat (nimeltä) toisensa, pienen lajimuodon kyläkisoissa.