TSC-luento: Suunnistuskisat lyhenevät ja nopeutuvat

9.2.2016

Tervetuloa TSC-kisan asiakaspalveluun!
Tervetuloa TSC-kisan asiakaspalveluun!
Inkeri, Tiina, Minna ja Jaana vastaanottivat vieraat ja tutut.
Inkeri, Tiina, Minna ja Jaana vastaanottivat vieraat ja tutut.
Heli auttoi Pasia piuhojen parissa ennen luentoa.
Heli auttoi Pasia piuhojen parissa ennen luentoa.
Arvokkaassa Erkin Puistossa oli sprintin maali ...
Arvokkaassa Erkin Puistossa oli sprintin maali ...
... ja myös  TSC-suorituksen pohdiskelupöytä.
... ja myös TSC-suorituksen pohdiskelupöytä.

Suomen Suunnistusliiton Nuorten Olympiavalmentaja Pasi Ikonen piti TSC:n Uudenkaupungin osakilpailun (7.2.) jälkeen luennon, jossa kertoi ajatuksiaan nopeutuvista ja lyhenevistä suunnistuskisoista. Miten vastaamme haasteeseen?

Turussa työskentelevän ja nyt Paimion Rastia edustavan Pasi Ikosen mukaan kisojen lyheneminen ja nopeutuminen on jo tapahtunut tosiasia. Kehitys alkoi ainakin kolme vuotta sitten.

- Arvokisoissa ei enää juurikaan juosta pitkiä suorituksia. Iso osa mitaleista jaetaan alle puolen tunnin suunnistusajoilla.

- Yksi juttu sprintin kohdalla askarruttaa minua. Miksi me pohjoismaalaiset, ruotsalaiset nyt ehkä poislukien, emme ota sprinttiä riittävän vakavasti, pohdiskeli Pasi Viikaisten koulun auditoriossa.

Arvokisoihin tulee jatkossa ehkä eri lajimuotoihin keskittyviä suunnistajia. MM-kisat jaetaan niin, että vuonna 2019 MM-normaalimatkat pidetään erikseen ja seuraavana vuonna 2020 MM-sprinttimatkat erikseen. Ja luentosalissa oli varmaan useitakin jo noille rasteille tähtääviä huippulupauksia!

Sprintissä suunnistus on vaativimmillaan

Pasi Ikonen kävi kalvosulkeisten pätkässä tiiviisti läpi sprinttisuunnistuksen keskeisiä vaatimuksia, fysiikan, taidon ja psyyken osalta.

Sprintissä vauhti on kovaa ja usein kahteen suoritukseen samana päivänä tarvitaan hyvää peruskestävyyttä. Palautumisessa on tärkeää muistaa sekä alku- että loppuverryttelyt.

- Sprintissä suunnistus on vaativimmillaan. Lajimuodossa pitää oppia suunnitelmallisuutta. Nopeita leimauksia rasteilla ja nopeita päätöksiä reiteistä, muistutti akatemiavalmentaja.

- Sprintistä saadaan eväitä myös muihin lajimuotoihin. Sillä voi olla vaikutuksia muun muassa viesteihin ja niiden nopeisiin, kuumiin ratkaisuhetkiin. Sprintissä on totuttu paineistukseen.

Sprintin avulla lasten ja nuorten harrastus nousuun?

Pasi Ikonen totesi, että sprinttisuunnistuksen avulla lasten ja nuorten harrastamisen voisi saada nousuun seuroissa. Ja sprintissä syntyneitä oivalluksia voi oikein hyvin yhdistää metsäsuunnistukseen.

Talven pakkasilla ja liukkailla sprinttijuoksua voi mainiosta harjoitella vaikka jumppasalissa. Nopeita startteja, jarrutuksia, kiertoja ja väistöjä. Samalla tulee tehdyksi oiva lihaskuntoharjoitus.

Pasi Ikonen kiteytti Mörnen maisemien suunnistuksen loistavaksi harjoitukseksi. Näin siitäkin huolimatta, että hän ei saanut hyväksyttyä tulosta. Fysiikkaa ja taitoa koeteltiin - keskittyminen vain petti, minkä ex-maailmanmestari nöyrästi tunnusti.

Veijo Viitanen