Mörnen uusi kartta 17.5. kuntorasteilla ja historian havinaa

11.5.2016

Kartoittaja-Lauri Mörnen komean talon edustalla.
Kartoittaja-Lauri Mörnen komean talon edustalla.
Alueen rakennuksia voi ihailla kuntorasteilla ja tarkkuussuunnistuksessa.
Alueen rakennuksia voi ihailla kuntorasteilla ja tarkkuussuunnistuksessa.
Mörnen sprinttikarttaa katsottuna ocadin piirto-ohjelmassa.
Mörnen sprinttikarttaa katsottuna ocadin piirto-ohjelmassa.

Vakka-Rastin seuraavilla kuntorasteilla (17.5.) saadaan laajempaan käyttöön uusi Mörnen kartta. Nykyisen virastotalon maisemissa voi aidosti tuntea paitsi kevään, myös historian, lehtien havinaa!

Mörnen uusi kartta sisältää maastoa virastotalon ja sairaalan seudulta alkaen Sorvakon urheilukentän takametsiin. Kartan on tehnyt Lauri Kontkanen, tarkkuussuunnistuksen maailmanmestari.

Karttaa pääsivät ensi kertaa käyttämään Turku Sprint Cupin vauhdikkaat osanottajat helmikuussa. Nyt kartta avataan kuntosuunnistajille. Samalla tiistain tapahtumassa voi tutustua tarkkuussuunnistukseen parilla mallirastilla sekä lyhyellä radalla. Kannattaa kokeilla ja kävellen ihailla maisemia!

Kuntorastit ja tarkkuussuunnistuksen esittely on kaupungin kunto-terveysliikunnan tapahtuma. Niinpä karttamaksuja ei tällä kertaa peritä. Tarkkuussuunnistuksessa ei oteta myöskään aikoja eikä "leimata" emitillä. 

Kuntorastien ratamestarina toimii Marko Oikarinen ja tarkkuussuunnistuksen demon tekee Jari Turto, lajin maailmanmestari vm. 2013 ja hallitseva Euroopan mestari.

Alla Mörnen alueen historiaa valottaa Uuudenkaupungin museonjohtaja ja kelpo kuntorasteilija Mari Jalava.

 

Pihlavankedosta Mörnen alueeksi

Tällä alueella toimi Uudenkaupungin reservikomppanian kasarmi 1880-90 -luvulla. Paikkaa sanottiin silloin Pihlavankedoksi. 1900-luvun alussa kasarmi oli jo lopettanut.

Alueelle päätettiin perustaa kuntien yhteinen piirimielisairaala. Vuonna 1918 valmistui sairaalarakennus (nykyisin vaaleanvihreä kivirakennus, jonka kellarissa on vuokralla Vakka-Rastin seuravarasto). Tila osoittautui pian ahtaaksi ja rakennusta laajennettiin jo 1920-luvulla.

Potilastiloja tarvittiin lisää ja päätettiin rakentaa lisärakennus. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Axel Mörne. Tämän takia taloa yhä kutsutaan Mörnen taloksi. Sama arkkitehti on suunnitellut useita muita vastaavia julkisia rakennuksia (esim. Rauhan sairaala Etelä-Karjalassa, Oulun sos.viraston nyk. rakennukset, Pertunmaan kunnalliskoti, Libeckin sairaala Kokkolassa jne.). Talo valmistui siis vuonna 1936 mielisairaalan päärakennukseksi. Rakennus edustaa tyyliltään 1920-luvun klassismia.

Vuonna 1993 sairaalan kuntayhtymä myi talon Uudenkaupungin kaupungille ja kaksi vuotta myöhemmin se muutettiin virastokäyttöön. Vehmaan kihlakunnan rekisteritoimisto muutti taloon toukokuussa 1995 ja kesäkuussa poliisi siirtyi sinne vanhasta raatihuoneesta, Rauhankatu 10. Kaupungin virastot muuttivat Mörneen huhtikuun lopulla vuonna 1999.