Valtsun synttärirastit Yliskalliolla

28.6.2016


Päivänsankari teippasi kisaohjeet seinälle.
Päivänsankari teippasi kisaohjeet seinälle.
Karrun perheestä Sami soitti onnittelut ja Matias verrytteli kuppitempulla.
Karrun perheestä Sami soitti onnittelut ja Matias verrytteli kuppitempulla.
EL:n Kalannin yhdistyksen terveiset ja kiitokset toivat Jouni, Koki ja Maija.
EL:n Kalannin yhdistyksen terveiset ja kiitokset toivat Jouni, Koki ja Maija.
Juhlaväen pieni jono rasteille.
Juhlaväen pieni jono rasteille.

Vakka-Rastin perustajajäsen ja seuran kunniajäsen Valter Hirvonen apulaisineen tarjosi upeat 95-v. synttärirastit (28.6.) Pyhärannan Yliskalliolla. Pienen juhlahetken jälkeen päästiin suunnistamaan.

Nuijamaan Konnun kylässä 27.6.1921 syntynyt Valter Hirvonen kuului Uudenkaupungin suunnistuksen vaikuttaviin voimiin Vakka-Rastia perustettaessa 44 vuotta sitten. Aikaisemmin hän oli rasteilla edustanut Vehmaan Kiistoa ja Uudenkaupungin Urheilijoita.

Valterin eli tietysti tuttavallisemmin Valtsun vuodet Vakka-Rastissa ovat olleet monitoimisia. Hän on ollut sihteerinä, toiminnanjohtajana, kilpailusihteerinä, tilastomiehenä ja monien suurtapahtumien järjestelyjen kantavana voimana.

Valtsu on tehnyt seuran ainutlaatuista leikekirjaa vuodesta 1972 alkaen ja 15 noita isoja kirja-aarteita on nyt jo hyllyssä. Kilpasuunnistajana Valtsu on yltänyt veteraanien SM-mitaleille. SM-arvometallia on isketty lentopallon paristakin - ei sitä moni poika ole kentillä päässyt presidentti Mauno Koivistoa jujuttamaan.

Valtsu on koonnut myös komean Muistelukirjan perheensä ja lähipiirinsä elämäntaipaleelta. Teoksessa suunnistuksen muistotkin ovat vahvasti esillä.

Juhlahetki ja 16. Valtsun Virsta Yliskalliolla

Valtsulle pidettiin 95-ikävuoden kunniaksi juhlahetki ennen tiistain suunnistusta. Pj-Timo luovutti kesän tuoreimpia mansikoita ja syksyä enteillen lämmittävät villasukat, VaRa-väreissä. Maarian johdolla skoolattiin mustikkamehulla. Nuorista Matias verrytteli kuppitempulla ja Sami soitti onnittelusävelet. Aplodit päivänsankarille raikuivat tanssilavan kallioilla.

Ja sitten suunnistettiin Aarre Salmen tekemillä radoilla, joissa oli myös jänniä perhoslenkkejä. Hajontarastin suolla kalliokumpareella oli kuulemma kuhinaa. Synttärirasteista johtuen metsässä vilahteli paljon vieraiden erilaisia seuravärejä.

Juoksujen ja metsäkävelyjen jälkeen Valtsun paikalliset apulaiset tarjosivat kaikille kahvia, mehua ja munkkeja. Hienon kesäsään illassa juteltavaa riitti kaukaistenkin vieraiden kanssa. Ettei vain olisi pääasiassa kerrattu suunnistusmuistoja?

Valtsun Virstan tulokset ikähyvityksin tulevat aikanaan VaRa:n kuntorastien nettisivuille. Tuloslaskennassa oli tosin välillä pieniä sähköteknisiä vaikeuksia. Uusi kiertopalkinto jäi odottamaan myöhempää luovutusta.

Valtsu jaksoi seurata suunnistajien metsään menoa ja maastosta tuloa pitkän, helteisenkin illan ajan. Valtsu huolehti illan karttamaksuista ja synttäriensä onnittelut hän on pyytänyt ohjaamaan Op-tilille Vakka-Rastin nuorison hyväksi.

Kiitokset ja yhteiset onnentoivotukset H95-sarjan Valtsulle!

 

Veijo V.