Sundholm tärkeää suunnistusseutua

16.8.2017

Puulaakien uutisointia v. 1970.
Puulaakien uutisointia v. 1970.
Sundholman ensimmäinen kartta v. 1974.
Sundholman ensimmäinen kartta v. 1974.
VS-Rastipäivien tunnelmissa 28.7.1974 lajihuippu Juhani Salmenkylä sekä omat vahvat voimat Seppo Sinkkilä, Veijo Nurmi ja Heikki Vennelä.
VS-Rastipäivien tunnelmissa 28.7.1974 lajihuippu Juhani Salmenkylä sekä omat vahvat voimat Seppo Sinkkilä, Veijo Nurmi ja Heikki Vennelä.
Sundholman laajennettu kartta vuodelta 1984.
Sundholman laajennettu kartta vuodelta 1984.

Saranperän suunnistuskartta eli seuramme uusin liikuntapaikka otettiin käyttöön tiistain (15.8.) kuntorasteilla. Sundholman alueella on aivan keskeinen merkitys Vakka-Rastin suunnistushistoriassa.

Sundholmassa pidettiin Uudenkaupungin ensimmäiset puulaakisuunnistukset 3.10.1970. Osanottajia oli 77 ja ratamestarina toimi Valter Hirvonen. Lähtö oli Saranperänkallioiden kupeesta ja maali Haapaniemen silloisen koulun kentällä. Karttana 1:25.000 -mittakaavan mustavalkoinen peruskartta.

- Ainoastaan 7 osanottajaa joutui keskeyttämään, joko taidon puutteesta tai epäonnesta, kirjoitettiin suurtapahtuman lehtijutussa. Ja saman tekstin jatko paljastaa, miten ystävällisesti jo silloin suhtauduttiin vääriin rastileimoihin:

- Pientä hämminkiä nimenomaan vähemmän suunnistaneissa aiheutti loppupuolella reittejä eräät kaksi lähekkäin ollutta rastia. Vääränkin rastin ottaneet huomioidaan tulosluettelossa omana M2-sarjana ja on näidenkin tulokset otettu huomioon myös joukkuetuloksia laskettaessa.

Tulosluettelossa oli paljon tuttuja nimiä, joista monet jatkavat uraansa. Näistä puulaakisuunnistuksista kehittyivät sittemmin nykyiset kuntorastit. Vakka-Rastin v. 1972 perustamisen jälkeen ne tosin olivat ensin niin sanottuja harjoitussuunnistuksia.

Pohjoismaiset v. 1974 Sundholmassa

Vuonna 1974 Sundholm suunnistettiin laajempaan tietoisuuteen. Alueella pidettiin pohjoismaisten rastipäivien päätös 28.7.1974. Keskus oli raviradalla ja mukana peräti 702 osanottajaa 22 sarjassa. Kisa muistetaan myös kahluumatkasta lähtöpaikalle: Kasarminlahden nousuvesi yllätti!

Kilpailuun tehtiin uusi suunnistuskartta. Se oli seuran toinen kartta ja ensimmäinen nykytyylisin karttamerkein (kartta Hiun maastoista peruskarttamerkein oli se historian ensimmäinen rekisterissä).

Sundholman kartan tekijöiksi on merkitty "Vakka-Rasti ry" ja painopaikaksi Maanmittaushallituksen karttapaino sekä piirtäjäksi Maanmittaushallitus, mikä voisi viitata Varhelan Seppo Raulaan. Kartta laadittiin Uudenkaupungin kantakartta-aineistosta mittakaavaan 1:15.000.

Vuonna 1983 kartoitettiin lisäksi Sorvakon ja urheilukentän alueet ja maastotyön sekä päivityksen teki Asko Vainio. Kartta sai vihdoin viralliseksi nimekseen Sundholm ja sillä pidettiin pohjoismaiset suunnistukset v. 1984. Keskus oli silloinkin raviradalla ja osanottajia oli 391.

Kartoitus muuttuu ja alueet pienenevät

Sundholman karttaa käytettiin vuosien ajan, lukuisissa kuntosuunnistuksissa. Sittemmin siitä lohkaistiin metsää Lasamäen karttaan ja käyttöä pystyttiin jatkamaan. Nyt tuokin alue on poissa, kun golfkenttä ja omakotiasutus on laajentunut ja metsähakkuutkin ovat vaikuttaneet.

Ensimmäisen karttansa tekijänä Teuvo Suikkanen herätti alueen taas henkiin. Hieno homma ja saadaan suunnistella vieläpä näin lähellä kaupunkialuetta, Saranperässä.

Tiistain tapahtumassa oli mukana noin 110 kuntoilijaa. Metsässä kenties tuntui VaRa-historian lehtien havinaa. Varmaan enemmän kuin seuraavilla kerroilla käyttöön tulevilla kartoilla Kalannin Vallinkalliolla ja Pyhärannan Kattilvedellä. Taas tarjolla lisää täysin uusia liikuntapaikkoja.

Veijo V.