Vakka-Rasti viides SM-viestissä

17.9.2018

Syksyn suunnistuksen Suomen mestaruuskilpailut jatkuivat viesteillä lauantaina (15.9.) Rovaniemellä ja sprinteillä sunnuntaina (16.9.) Oulussa. Kun kauas oli pitkä matka, osanotto jäi tavallista vähäisemmäksi.

VaRa sijoittui mukavasti viidenneksi H55-sarjan kolmen osuuden viestissä Rovaniemellä. Kaksi osuutta kulki peräti kärjessä, mutta ankkurien lenkillä nuoremmat ikämiehet puristivat väkisin ohi.

Timo Helin aloitti viestin upeasti johdossa. Vaihdossa eroa lähinnä seuraaviin viitisen minuuttia. Tuleva mestari Hiisirasti oli Timo Asikaisen askelin peräti kymmenen minuuttia perässä.

Matti Salonen säilytti edelleen hienosti ykköspaikan. Eroa Jämsään kolme ja Hiisiin sekä Hauhoon neljä minuuttia maastoissa, jotka eivät olleet Rovaseudulle ihan tyypillisiä.

Leo Koistinen veteraanina joutui poikasten takaa-ajettavaksi kovaan paikkaan ankkuriosuudella, viidellä kilometrillä. Ja niinhän ohi mitaleille painalsivat Hiisirasti, Hauho ja Jämsä sekä myös OK Trian. VaRa oli maalissa viides 10,04 kärkeä perässä.

H55-sarjassa osanottajien tuli olla vähintään 45-vuotiaita ja kolmikon yhteisiän tuli ylittää 170 vuotta. Kovasti oli näin tilaisuutta taktikointiin ja tilanteiden muutoksiin. Esimerkiksi ankkuri-Leon rinnalla kiri jopa yli 25 vuotta nuorempia, takavuosien maajoukkue-edustajia.

Kakkosryhmän viestisarjoissa huomioidaan nykyisin vain kolme parasta seuraa SM-mitalein. Vakka-Rasti oli hyvällä plakettisijalla, mutta ilman palkitsevaa plakettia.

SM-sprintit sunnuntaina Oulussa

Kotimatkalla vakkarastilaiset osallistuivat kaksiosaiseen SM-sprinttiin pyhänä Oulussa. Aamulla karsinnat ja iltapäivällä finaalit Raatin liikuntakeskuksen tuntumassa. Vaikka sprintti on pikamatka, kahdella juoksulla siitä tulee aito kestävyyslaji.

H70-sarjan karsinnassa Leo Koistinen oli 18. tilalla ja sitten A-finaalissa hienolla kymmenennellä tilalla. Kahdella kilsalla eroa mitaliin kaksi minuuttia.

H50-karsinnassa Timo Helin oli 12. tilalla ja A-finaalissa vaatimattomalla 27. tilalla. Rastiväliajat paljastivat kahden minuutin pummin heti ykkösellä. Kärjestä Timo jäi kolmisen minuuttia.

Vakka-Rastin jäsen Elsa Ankelo oli MS Parman edustuksessa D16-sarjan viestissä SM-hopealla ja sprintissä edelleen hienosti neljäntenä. Sekuntipeli erotti mitalista. Myös kalantilainen Elisa Pirilä sijoittui D14-sarjan sprintissä SM-plaketille, kymmenenneksi.